torsdag, mars 05, 2009

Omänskligt att utvisa LVU-omhändertagna barn

Beslutet om att utvisa den romska flickan Lollo har väckt mycket uppmärksamhet. För att hindra omänskliga utvisningar kräver Vänsterpartiet att regeringen stärker lagen om vård av unga (LVU) gentemot utlänningslagen. En fråga över överlämnad till socialtjänstminister Maria Larsson om vad hon tänker göra för att stärka skyddet för LVU-omhändertagna barn.

- I dag kör utlänningslagen alltid över LVU. Det leder till att barn utlämnas till föräldrar som socialtjänsten har konstaterat utgör ett så pass stort hot mot deras hälsa att barnen har placerats i fosterfamilj. LVU måste stärkas så att barnet skyddas, säger Eva Olofsson (V), riksdagsledamot i socialutskottet.

Den romska flickan Lollos far har misshandlat henne, vilket har lett till omhändertagande enligt LVU och boende i fosterhem. Lollo är född och har levt större delen av sin uppväxt i Sverige, men ska nu vid sjutton års ålder utvisas till Kroatien. Hon talar inte kroatiska och hennes enda anhörig i Kroatien är hennes far.

- Att utlänningslagen i praktiken alltid går före LVU strider mot barnkonventionens krav på att barns bästa alltid ska beaktas i beslut som rör barn, säger Eva Olofsson (V).

- Självklart ska alla få en individuell prövning, men i beslutet om uppehållstillstånd måste man mycket tydligt väga in de skäl som har gjort att ett barn har omhändertagits.

Inga kommentarer: