onsdag, mars 25, 2009

Regeringen tvingas backa om räntan

Kravet från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de Gröna hörsammades. Nu blir det ränta till de personer som drabbats av försäkringskassans förseningar.

I går stod det klart att det blir ränta för de familjer och enskilda som väntat länge på ersättningar från Försäkringskassan. Men några pengar kommer inte att betalas ut förrän tidigast 2010.

På ett möte idag i riksdagens socialförsäkringsutskott redovisades regeringens utkast till kommittédirektiv ”Ränta vid handläggning hos Försäkringskassan”. I direktivet skriver man att ”utredaren har fått uppdraget att undersöka förutsättningarna för att införa en skyldighet för Försäkringskassan att betala ränta till enskilda som har fått vänta på utbetalning av ersättning under oacceptabel tid.”

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är glada att regeringen lyssnat på kritiken och hörsammat våra krav. Men menar att det samtidigt inte är rimligt att det tar så lång tid innan enskilda kan få pengar.

- Redan i januari väckte de tre oppositionspartierna frågan om ränta. Vi hade önskat att det gick att göra snabbare, men vi är glada att regeringen lyssnat på vår kritik, men framförallt glad för de personer som drabbats av regeringens slapphänta styrning av Försäkringskassan, säger Veronica Palm (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

- Vi ser det här som ett plåster på såren för till exempel sjuka som tvingats söka socialbidrag för att de inte fått sina ersättningar i tid, säger LiseLotte Olsson (V), ledamot i socialförsäkringsutskottet.

- Jag är glad att frågan inte begravts i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Det vore positivt om de som drabbas av förseningar snabbt kan få ersättning, säger Gunvor G Ericson (MP), ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Inga kommentarer: