fredag, mars 27, 2009

Vårdnadsbidraget ingen ekonomisk succé

Vi har i Emmaboda kommun haft, tack vare ett gediget arbete från våra Kristdemokrater, flera antal debatter i kommunfullmäktige om införandet vårdnadsbidrag i Emmaboda kommun. Vi i majoriteten, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, har givetvis röstat nej till detta bidrag. Ett av motiveringarna till vårt nej är att det är ekonomiskt dyrt för kommunen att införa detta. Nu visade sig att vi som vanligt hade rätt.

Medans vi i Emmaboda kommun inte behöver bekymra oss om detta i svåra tider brottas andra kommuner i Kalmar län med detta. Enligt vad Radio Kalmar berättade i morse börjar de kommuner som sagt Ja till vårdnadsbidrag oroa sig att kostnaderna kommer att skjuta i höjden och att man inte kommer att ha råd.

B la har Mörbylånga kommun på Öland skjutit denna "reform" till en obestämd framtid.
I Mönsterås kommun har den Centerstyrda kommunledningen börjat tveka för införandet och i Vimmerby kommun, som redan har infört vårdnadsbidraget är ett av besparingsförslagen att slopa det till nästa år.

Detta visar hur ekonomisk dyrt vårdnadsbidraget är och om man inför detta så måste resurser tas från den kommunala förskolan som i sin tur blir lidande. Precis som vi i vänstermajoriteten i Emmaboda kommun har sagt. Därför är vi glada att vi redan från början sa Nej till vårdnadsbidraget och därmed slipper svekdebatter som andra kommuner nog får sig en släng av.

Inga kommentarer: