onsdag, april 29, 2009

Första matchen för Hammarby på Gamla Ullevi

Allsvenskan rullar på med sjätte omgången och för Hammarby väntar i kväll bortamatch mot GAIS. Rubriken ljuger inte även om den kan vara lite förvirrande eftersom det är Bajens första match på den nya arenan i Göteborg som har fått sitt namn efter den gamla som hette Gamla Ullevi. En arena som kringboende tror att det jordbävning när det blir mål eftersom det vibrerar när det blir publikjubel. Annars så har arenan blivit ett lyft för Göteborgs fotbollen men förhoppningsvis att de kan undvika rasering.

Inför kvällens match har Hammarby för första gången i år skadebekymmer. Christian Traoré och Monday James har inte hunnit bli spelklara till matchen och stannar därför hemma. Detsamma gäller Maic Sema och Simon Helg som båda har känning i ljumsken. Marcus Törnstrand kommer in 17-mannatruppen, liksom talanglagets anfallare Christer Gustafsson.

Däremot är Rami Shaaban med i truppen och det kommer bli spännande att se vem tränare Tony Gustavsson väljer att stå. Kan man peta undan Kristoffer Björklund som har gjort en bra vår så där hur som helst? Samtidigt är Rami Shaaban den uttalade första målvakten. Mitt tips i detta fall är att Björklund få stå och att Shaaban får vila efter cupsegern mot Åtvidaberg i lördags som dessutom gick till förlängning. Shaabans chanser kommer att komma så småningom, det är finns ingen anledning att skynda på med risk för mer skador.

På mittbacken saknas alltså Traoré och han ersätts förmodligen med José Monterio. Igor Armas hade också skadekänningar inför matchen mot Åtvidaberg men troligtvis kommer han att börja från start. På ytterkanterna finns Emil och David Johansson. Båda dessa har två varningar och riskerar alltså bli avstängda i kommande match. Men det är ingen de tänker på när matchen går i gång utan de ska agera som vanligt med stor beslutsamhet och pondus. Emil och David är dessutom en offensiv kraft att räkna med och som visat sig vara viktigt vid Bajens speluppbyggnad.

På mittfältet har vi kapten Mikkel Jensen som är rutinerad och viktig som pådrivare från den defensiva mittfältet. Fredrik Söderström har liksom Jensen en stor rutin där han ska visa kyla och sprida lugn samtidigt som han har en stor spelförståelse. Vi väntar fortfarande på ett snyggt frisparksmål från Louay Chanko, det kanske kommer ikväll. Annars sliter Chanko hårt på mitten och gör sällan en dålig match. Sebastian Castro- Tello är också given från start. Han gör mycket rätt men det sista framför mål har inte lyckats än. Även det kanske lossnar i kväll mot GAIS.

Charlie Davies visade mot Åtvidaberg hur nyttig han är för Bajen. Två mål blev det från hans sida efter att han hoppat in i slutet av ordinarie matchtid. Hoppas han fortsätter att producera även i serien där det hittills blivit två stycken. Nathan Paulse får starta även i kväll. Inget mål från hans sida än i serien men väl ett mot Åtvidaberg i cupen. Hoppas det lossnar i målprotokollet även för Paulse

Våra motståndare GAIS har blandat och gett i serien hittills 5-1 mot ÖIS i premiären följdes upp med 1-4 mot Helsingborg omgången efter. Man har även förlorat med 3-0 borta mot Trelleborg men slagit Häcken hemma med samma siffror. Sen blev det 0-0 borta mot Gefle i senaste matchen. Inga skador finns att rapportera från GAIS lägret. Några spelare att hålla extra ögonen är självklart Brassen Wanderson Do Carmo som förutom tre mål är en riktigt bollartist i sina bästa stunder. Även den unge Pär Eriksson har gjort tre mål och är en spelare att hålla ögonen på.

Det är en viktig match i kväll, Bajen ståtar med endast fyra poäng på fem matcher och är i behov av segrar. GAIS är ett lag man definitivt har möjlighet att besegra och ha bakom sig i tabellen när den summeras i höst. Men för att göra det måste Bajen spela med stor energi och målmedvetenhet. Man måste ett säkert passningsspel helst med fart så man rullar upp GAIS försvar. GAIS har släppt in åtta mål och det är bara två lag som har släppt in fler så där har Bajen möjligheter att spä på de insläppta målen för göteborgarna eftersom deras försvar inte är så vasst. Däremot har de gjort näst flest mål av alla lag med sina nio och där får vi se upp i kväll. Därför är första målet extra viktigt att få och då vill jag se ett anfallsglatt Bajen i kväll

Genom åren har Hammarby och GAIS mötts 32 gånger i Allsvenskan. Totalt har lagen 13 segrar vardera mot varandra, och sex möten har slutat oavgjort. Den som vinner kvällens möte skaffar sig alltså ett övertag i inbördes möten. Men Hammarby har inte slagit GAIS borta sen 2000 så det är hög tid nu. Senaste matchen i fjol slutade 2-0 till GAIS.



Senaste segern mot GAIS kom i sista matchen 2007 hemma på Söderstadion och det var då Charlie Davies gjorde sina tre första mål i Allsvenskan. I fjol blev det 14 och två stycken hittills i år. Vi hoppas på en repris i kväll.

Inga kommentarer: