söndag, april 12, 2009

Hammarbys hemmapremiär hade mycket att önska

Det blev tyvärr en förlust för Hammarby i dagens hemmapremiär på Söderstadion inför 12251 förväntasfulla hemmafans minus ca hundra tillresta Geflefans som hade all anledningar att fira segern. 1-2 blev slutresultatet efter 1-1 i paus.

Flaggan vajar på Myrvägen i Emmaboda inför Hammarbymatchen

Solen lyste och våren visade sig från sin allra bästa sida. Inramningen var fantastisk och den grön vita festen visade inga gränser. Hammarby började bäst och satte högsta fart och tog så när ledningen i inledningsminuterna när Fredrik Söderström vann en närkamp i straffområdet och sköt ett bra skott som dock Mattias Hugosson i Gefle målet räddade. Hammarby fortsatte att spela bra i början och man kände att ledningsmålet skulle komma närsom helst. Istället blev det en kalldusch när Hasse Berggren ger bortalaget ledningen i den 12 minuten då han vräker sig fram mellan ett par Bajenspelare och stöter in bollen i mål efter en fin framspelning av Jonas Lantto. Målet var helt ologiskt och det kändes väldigt tungt. Men oron ville ändå inte infinna sig vid de läget. Mycket kvar och matchen och inledningen såg lovande ut för att det skulle bli en Bajenvändning.

Men tyvärr så blev även Hammarbys spel tagna på sängen av Gefles ledningsmål för spelet blev försämrad och väldigt ängsligt. Gefles försvar tätades till och Hammarby hade trots ett stort bollinnehav väldigt svårt att skapa några riktiga chanser. Det såg väldigt omständigt ut när Bajen skulle anfalla. Man vårdade bollen vackert mellan spelarna men det är väldigt ineffektivt då man tappade fart och Gelfes samlade försvar hade inte några problem att freda sig. Sen när man väl kom till anfall så passades bollen till fel spelare och risken för Gefle kontringar var påtagligt. Det såg stundtals stressigt ut. Strax innan paus i den 41 minuten kom det förlösande målet för Hammarby då Sebastian Castro- Tello hittade Emil Johansson som snabbt passade inåt målet där Charlie Davies skarvar in 1-1. Ett mycket viktigt mål både för Davies och för Hammarby och nu kände man att det i andra halvlek skulle ordna sig till slut.

Under pausvilan avtackades mittbacken Suleyman "Sulan" Sleyman för sina 10 år i Bajen med en massiv hyllningskör som han var väl värd efter sina många år. Den siste ur 2001- truppen som vann det historiska SM-guldet

Matchbilden i andra halvlek var den första lik med ett stort bollinnehav för Bajen och ett effektivt kämpande Gelfe. Även denna halvlek fick Charlie ett bra läge efter bara någon minut, men skottet tog på ett Gefleben och gick till hörna. En stund senare var det Fredrik Söderströms tur att testa en volley i straffområdet, men även den gick högt över. Det var i stort sett de enda farligheter som Bajen skapade förutom ett antal hörnor som inte heller dem resulterade i några direkta farligheter.

Istället kom kalldusch nummer två då Amadou Jawo i den 65 minuten löper ifrån Christer Traoré och håller sedan undan från Igor Armas innan han kyligt rullar in 1-2 mellan benen på en olycklig Kristoffer Björklund. Efter det var det dags att jaga igen för Hammarby men man lyckades inte skapa det tryck som man bör ha om man har ambitioner att kvittera. Gelfe tillätt inga sådana ambitioner utan spelade en klockren försvarspel och stängde Bajenspelarana effektivt ute från sitt straffområde. Två chanser fick Hammarby innan slutsignalen gick på Söderstadion. Det var först den inhoppande Harris Laitinen som fick ett skottläge som Gelfemålvakten inte har några problem att greppa. Sen i slutet hade David Johansson ett läge men sköt bollen strax utanför. Hammarbys förlust är ett faktum. Gefle vinner på sin effektivitet och starka försvarspel. Sett till prestationen ute på planen så vinner Gelfe ganska rättvist.

Hammarby har en del att jobba med under säsongen. Såg tendenser i dag som skapar en viss oro hos mig. Blir inte spelet bättre så är risken väldigt stor att vi får se vårt kära Bajen harva i absoluta bottenstriden i årets allsvenska. Enda trösten är att det är match redan på torsdag, och då vi möter Helsingborg borta är vi definitivt inte favoriter i den matchen. Kanske läge för en positiv skräll i stället för dagens negativa.