lördag, april 04, 2009

Hammarbys kämpaglöd gav en pinne i Borås

Allsvenskan är äntligen igång igen.
Efter några månaders vinterdvala så var det äntligen dags att sparka igång årets fotbollsfest. Premier League, Serie A, La Liga och alla andra ligor i all ära men det är Allsvenskan som man längtar till och älskar mest. Kanske inte den allra bästa fotbollen, men vad gör det egentligen. Det är spänningen men vill ha, passionen, kärleken, festen, jämnheten, vår och sommar halvår, resorna och allt annat som hör till allsvenskan. Klockan 16.00 i dag var det alltså dags igen och att Hammarby fick äran att spela öppningsmatchen en lördagseftermiddag mot ett av favorittippade lagen Elfsborg på bortaplan kändes fantastisk.

Ibland så känns fotbollen otroligt orättvist för vissa och den delade poängen som blev till följd av matchen kändes som en halv förlust för hemmalaget medan en halvseger för oss. Detta till följd av Elfsborg totala bollinnehav sett under hela matchen, men det krävdes en felaktig dömd straff för att överlista Kristoffer Björklund i målet. Därför vinner man inga matcher enbart på ett stort bollinnehav utan man måste göra mål med. Hammarby gjorde också ett mål och därmed fick man en pinne med sig hem.

DJURGÅRN Ä DISCO
BAJEN ROCK´N´ROLL

Några av de 11775 Elfsborgare och Bajare som njuter premiären tillsammans på Borås Arena. Så här ska det se ut.

Inramningen var fantastisk med en stor Hammarbyklack på några tusen på plats i den vackra Borås Arena och 11 755 personer sammanlagt såg matchen. Starten på matchen tog Elfsborg direkt hand om och skapade ett par lägen men skotträningen under försäsongen gav inget resultat utan skotten var tafatta och illa riktade. Däremot matades bollar in från kanterna och på de många hörnor som Boråslaget skaffade sig. Men där var Bajens nyförvärv Igor Armas kung i luftrummet och nickade bort många av inläggen. Men Hammarby tog för sig i första halvleken och skapade en del lägen främst från Charlie Davies kvicka fötter där han hade ett bra skott som gick strax utanför och Igor Armas hade en bra nick tätt över. Men den som tog för sig allra mest var Emil Johansson. Sebastian Castro-Tello fick bollen centralt i en omställning och han spelade ut den mot vänsterkanten där Emil Johansson fyllde på. Vänsterbacken petade bollen framför sig och gick på skott. Bollen gick som en projektil mot Ante Covic som inte hade en chans när bollen nådde krysset och Hammarbys första mål i årets allsvenska var ett faktum. Kanske inte helt rättvist vid de läget men vad fasiken gör det. Hammarbymål är alltid välkomna hur orättvisa de är.

Det var två spelsugna lag som hade länge längtat till denna premiär. Båda lagen skapade målchanser efter Bajens ledningsmål och bollen dinglade på mållinjen ett antal gånger men inga fler mål kom i första halvlek. Elfsborg hade ett jätteläge till kvittering i mitten av halvleken. Efter ett långt inlägg når bollen James Keene som försöker smeka den förbi en utrusande Kristoffer Björklund men Christian Traoré lyckas få bort bollen på mållinjen. Det var inte bara en gång som Traoré fick agera målvakt utan även när Daniel Mobaeck nickade bollen mot mål så stod han där vår resliga och starke dansk och rensade på mållinjen. Även Louay Chanko hade en farlig skottchans som dock gick strax över målet. Men Bajens ledning i halvtid var ett faktum.

Vy över den vackra Borås Arena.

Andra halvlek inledde dramatiskt då domaren Markus Strömbergsson inom loppet av några minuter gav hemmalaget två straffar som båda var mycket tveksamma. Först föll James Keene lätt av en liten touch från Igor Armas och myten om att britter inte filmar fick sig en liten törn när Keene agerade skådespelare. Men domaren gick på det och dömde straff. Straffen slogs in av Stefan Ishizaki och därmed var det 1-1, kanske rättvist men väldigt snöplig. Inte nog med det så hann det gå bara några minuter så var det dags igen för straff för hemmalaget. Denni Avdic går loss och faller även han raklång i straffområdet efter att ha haft benkontakt med Christian Traoré. Det märkliga var att domare Strömbergsson först tänkte varna Avdic för filmning han hade t o m den gula ostskivan uppe men den assisterande domaren fick honom på andra tankar så han stoppade ner varningskortet och pekade på straffpunkten i stället. Mycket märkligt agerande från domaren. Man ska rådfråga sina assisterande domare om man som huvuddomare är osäker men har man först bestämt sig för en sak så kan man väl inte ändra sig. Från filmning och varning till straff är ytterligerheterna. Ännu en gång stiger Ishizaki fram men denna gång lurar Björklund honom och tar straffen så där skippas rättvisa i allafall.

Resten av halvleken blir en lång pina för oss Bajare där Hammarby fick försvara sin poäng mot anstormade Elfsborgare. Spel mot ett mål kan man beskriva det som men Hammarby försvarade sig tappert och farligheterna från Elfsborgarna var inte lika heta som i den första. Men framåt kom Bajen inte till några skott alls förutom några inlägg. Men poängen fick vi behålla och den kan visa sig vara otrolig viktig när vi summerar serien senare. Elfsborg är av de allra flesta sk experter tippade att vinna årets SM-guld så laget är otroligt bra med en oförskämd bredd på truppen. Därför är det starkt att spela 1-1 och speciellt hur matchen gestaltade sig. Det känns verkligen som en halv seger.

Hammarby hörna skapar oro i Elfsborgs försvaret.