måndag, april 27, 2009

Ska arbetarklassens döttrar dra det tyngsta lasset när omsorgen sviker?

Vänsterpartiet bjöd den 22 april in till ett välbesökt seminarium i riksdagen på temat kvinnors omsorg om äldre anhöriga.

Efter Lars Ohlys inledning föreläste Petra Ulmanen, forskare från Socialhögskolan och Ann-Britt Sand, lektor och forskare vid Örebro universitet och Nationellt kompetenscentrum anhöriga.

Det är tre gånger vanligare att döttrar hjälper sina föräldrar än att söner gör det. Priset för kommunernas nedskärningar av äldreomsorgen betalas av kvinnor som ofta måste gå ned i arbetstid för att orka med. Under 90-talet ökade de anhörigas hjälpinsatser. Den pågående krisen riskerar att vältra över ännu mera ansvar på döttrar och makor.

- Forskningen visar tydligt att det är arbetarklassens döttrar och döttrar till invandrade äldre som får dra det tyngsta lasset när den offentliga omsorgen brister. Nu tvingas kommunerna till nya nedskärningar och det oroar mig mycket, säger Eva Olofsson, riksdagsledamot (v) och äldrepolitisk talesperson.

Seminariet avslutades med en frågepanel där även företrädare från Anhörigas Riksförbund, Demensförbundet, PRO och Turkiska kvinnoförbundet deltog.

- En bra offentlig äldreomsorg är det allra bästa anhörigstödet. Annars kan valet att vårda en äldre anhörig aldrig vara helt fritt. Men stödet till anhöriga som ger omsorg måste också förbättras. Det får inte heller vara så att kvinnorna ska betala priset med dubbelarbete och sämre möjligheter till heltidsarbete och egen försörjning, säger Eva Olofsson.

Inga kommentarer: