lördag, april 11, 2009

Söderstadion slår äntligen upp portarna för allsvenskan 2009

I morgon är det äntligen dags för den efterlängtade hemmapremiären för Hammarby på Söderstadion då man välkomnar Gefle IF. Båda lagen kryssade i premiären och spelade 1-1 mot Elfsborg respektive för Gefles del mot mästarna Kalmar FF.

Hammarby gjorde en heroisk kämpainsats i Borås förra lördagen då man med näbbar och klor fick med sig en pinne hem till Södermalm. Matchen hade två karaktärer på Bajens spel där första var hyfsad bra offensivt där Emil Johanssons kanonskott är det som man minns mest från matchen. Däremot var försvarsspelet virrigt i första där Elfsborg skapade en mängd chanser men där Hammarby lyckades med tur och skicklighet freda sitt mål. I andra halvlek var rollerna ombytta där försvarspelet var stabilare och släppte inte till alls lika många chanser, däremot var anfallspelet obefintligt. Hoppas att Hammarby i morgon kan få till ett bra försvarsspel och bra anfallspel under hela matchen. Lyckas vi med det så vinner vi matchen. Jag tror att samma startelva som fick förtroendet sist på nytt får tränare Tony Gustavssons förtroende.

I mål kommer Kristoffer Björklund att befinna sig i. Rami Shaaban är på gång men är fortfarande matchotränad efter sitt brutna ben från förra sommaren. Björklund gjorde en bra match i Borås där straffräddningen av den andra Elfsborgs straffen blev kronan på verket. Hoppas han kan spela lika stabilt i morgon då han förhoppningsvis håller nollan.

I Backlinjen såg vi i Borås att den nya moldavien Igor Armas kommer vara otroligt nyttig. Han vann de allra flesta höjdbollarna och spelade med en rejäl pondus där bak. Dessutom hade han en farligt nick i första halvlek som var nära att resultera i mål. Även Christian Traoré gjorde en stabil insats i backlinjen och är given i startelvan. På ytterkanterna har vi förmodligen de båda Johansson, David och Emil.

På den defensiva mittfältet kommer kapten Mikkel Jensen att dirigera sina styrkor. Äntligen är han helt skadefri och förhoppningsvis kommer göra en bra säsong i år. Han behövs där ute med sin rutin och ledaregenskaper. Detsamma kan sägas om Louay Chanko som är en nyckelspelare på Hammarbys mittfält. "Gamlingen" Fredrik Söderström kämpade och slet och har ett otroligt stort hjärta och det är viktigt att han fortsätter i samma stil mot Gefle. Hoppas att den unge Maic Sema får starta igen. Han visade i Borås att han har stor potential att få sitt genombrott i årets allsvenska.

Sebastian Castro Tello hade det lite jobbigt mot de stora Elfsborg backarna men mot Gefle kan hans spelskicklighet säkerligen glimta till och skörda triumfer. Hammarby har stora förhoppningar på denna Castro- Tello i år och hoppas han tar chansen. Även Charlie Davies hade en jobbig match i premiären där han dock hade en farlighet i första halvlek som var nära att resultera i mål. Men han kom aldrig riktigt igenom Elfsborgs försvarsmur. Det är viktigt att vi får i gång vår käre Davies och han får gärna för sitt självförtroende näta i morgon.

Våra motståndare från Gävle har tippats av de allra flesta att hålla till i botten av tabellen och rent av åka ur allsvenskan i år. Men 1-1 mot Kalmar FF hemma visade att Gästrikarna har andra tankar. En knepig motståndare att möta då alla förväntar sig en seger mot dem så kan de spela avslappnat och utan någon större press. GIF saknar nyförvärvet Jonatan Berg ur matchen senast och Hammarby får se upp med Hasse Berggren som gjorde Gefles mål mot Kalmar.

Men hur som helst så ska Bajen vinna hemmapremiären i morgon om man inte ska känna redan nu de vassa skriverierna från media och andra experter. Det är viktigt att vi får göra några mål också och grymt viktigt att Charlie Davies får sätta en eller ett par pytsar. Men alla som gör mål är välkomna att skriva in sig i matchfaktan som målgörare. Matchen i fjol mellan de här två lagen slutade med 2-1 seger för Hammarby.

Nu kör vi för årets första tre poäng..

Inga kommentarer: