onsdag, april 15, 2009

Stäng av Björklund

Bråkiga elever i grundskolan ska kunna stängas av från skolan i fyra veckor på ett läsår. Det här vill utbildningsminister Jan Björklund skriva in i skollagen och ska gälla från första klass. Vänsterpartiets Rossana Dinamarca menar att regeringen med det här lagförslaget spär på svartmålningen av skolan och pekar ut eleven som problemet.

- Barn som bråkar i skolan har nästan alltid en problemfylld hemmiljö. Att tvinga barnen att vara hemma är alltså inte lösningen. När nu utbildningsministern återigen föreslår ökade disciplinåtgärder så ger han också bilden av att disciplinen är det största problemet i dagens svenska skola. Så är det inte, det största problemet är fortfarande att skolan har för få lärare och det gör regeringen ingenting åt, säger Rossana Dinamarca.

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag håller i mycket med om kritiken mot det där förslaget, men som vanligt tycker jag att en annan part glöms bort, nämligen tysta och "snälla" barn som kanske får sin skoldag sönderriven av andra våldsamt utagerande elever. Bara för att man är tyst och "snäll" behöver det ju inte betyda att man inte själv kan ha problem som borde ses till, det kanske i själva verket är så att tystnaden är ett tecken på att något är fel?

Mats sa...

"Bråkiga" elever ska självklart inte få fortsätta störa lektionerna för de som vill lära.
Vad som däremot ska göras är att snabbt utreda vari problemet ligger och ge den stökige eleven en förutsättning att tillgodogöra sig utbildning för egen del.
Det här är ett ämne bra mycket komplexare än att lösa det med antingen bättre disciplin eller fler lärare. så då stänger vi av både Fp Jan och V Dimarco (lika dåliga förslag båda två).
Föräldrar, skola, omsorg och socialförvaltning ska gemensamt identifiera problemet och snabbt hitta lämplig åtgärd till individen.
Den enda lag är den om att alla ska ha samma förutsättningar att få tillgodogöra sig kunskap.

Mats sa...

Ber om ursäkt för mitt klavertramp i namnfrågan. Dinamarca och inget annat.

Nicke Grozdanovski sa...

Björn- Jag håller med dig om de Tysta barnen som riskerar både bli som du säger söndertrasade men också bortglömda och inte bli sedda. Därför Mats behövs de fler lärare som tar hand om Alla elever.

Nicke Grozdanovski sa...

Men annars har du ett bra kommentar Mats. Det är ju det som Dinamarca menar att de stökiga barnen ofta har problem som gör att man inte kan skicka hem de hur som helst. Därför har du stora poänger i ditt inlägg om att man måste snabbt åtgärda det som är fel.