lördag, juni 13, 2009

Avslutningstalet

Här kommer mitt avslutningstal som jag höll i gårdagens skolavslutning.


Hej!!

Sommaren är en tid då allting verkar så enkelt. En tid där nästan inga måsten finns, en tid där man kan göra det man längtat efter under den kalla och långa vintern som man tyckte aldrig tog slut. Man längtade efter att springa barfota under det sköna gräset som kittlar så skönt under fötterna. Man längtade efter första doppet i sjön eller i havet med sin varma blåa vatten. Man längtade efter den varma solen och att kasta bort den tunga vinterjackan och springa lättklädd i den sköna värmen. Då under vintern kändes detta som en annan värld och en annan tid. Men

Men tänk vad tiden går fort, vintern tog äntligen slut och våren kom och så plötsligt sitter vi ännu en gång här och firar en skolavslutning i vackra Algutsboda kyrka. För några av er elever är det första gången. Ni har just avslutat ert första spännande läsår och när skolan börjar till hösten igen är ni inte yngst på skolan längre. Tänk vad tiden går fort. För de allra flesta av er elever i 2-5:an så ses vi nästa år här i kyrkan. För er sexor är det sista gången ni är här och firar skolavslutning med oss, Efter sommaren börjar en ny spännande och förhoppningsvis rolig tid för er när ni börjar i årskurs sju på Bjurbäcksskolan. Jag kan tänka mig att ni har fjärilar i magen inför starten till hösten. Det blir mycket nytt för er, ny skola, nya lärare, nya ämnen och framför allt nya kompisar att lära känna. Men jag är övertygad om att ni kommer att fixa detta. Jag och bildningsnämnden önskar er sexor all lycka till inför ert kommande äventyr.

Men nu väntar en skön sommar för er alla med förhoppningsvis sol, bad eller vad ni nu hittar på för andra trevliga saker att göra. Men vad ni än hittar på så kom ihåg att vara rädda om er och varandra. Att vara snäll mot sina kompisar och andra är viktigt i livet. Detta gäller i skolan såväl som på sommaren. Att hjälpa varandra, stötta varandra och vara kompisar är något som alla mår bra av. Då får alla en skön sommar. Tänk på det alla barn. Jag vill därmed önska alla barn en trevlig sommar och att ni kommer tillbaka när skolan börjar igen vare det sig i Johansfors skola eller nere på Bjurbäcksskolan, fulla av energi och lust för att lära sig mera av era lärare.

Till er lärare vill jag säga att ni har ett av världens finaste yrken. Att ge den kunskap ni har till morgondagens vuxna är aktningsvärt och ni vägleder våra elever i deras tidiga skeden i lärandet av livet. Att bli lärare är inte man gör enbart för lönen skull, att bli lärare det en drivkraft att vilja förmedla kunskap till en annan människa på ett roligt och effektivt sätt. Ni inger förtroende till eleverna att med hjälp av er förstå och ta till sig det ni undervisar. För det spelar ingen roll hur mycket kunskap man har om man inte kan lära ut. Ni har på ett förtjänstfullt sätt arbetat under läsåret med våra elever. Ni har lotsat kunskapskeppet ännu en gång i hamn. Känn er stolta och värdefulla för det arbete som har lagts ner under läsåret. Jag och bildningsnämnden hoppas ni får en trevlig sommar och att ni är fullt utvilade och fulladdade när höstterminen börjar och ett nytt kunskapskepp lämnar hamnen på sin årilga seglats.

Även ni andra som på något sätt arbetar i skolans värld och här inkluderar givetvis alla föräldrar som t ex. städpersonal, vaktmästare och skolbibliotekarie är viktiga för verksamheten, det kan alla intyga. Ni är värdefulla och ska känna er delaktiga i denna skolavslutning och min varma tacksamhet.

Avslutningsvis vill jag återigen önska er alla barn som vuxna en trevlig och behaglig sommar. Var rädda om varandra. Tack för ordet.

2 kommentarer:

Karin sa...

Du är så bra på att skriva tal.
Synd man inte kunde sitta där o höra dig *L*

Kram Karin

Nicke Grozdanovski sa...

tack Karin :-) dina ord värmer