tisdag, juni 02, 2009

Bodaborna lämnade besviket fullmäktige i går

I gårdagens Kommunfullmäktige var det många Bodabor som hade kommit för att lyssna på sammanträdet. För på bordet hade vi ett extra ärende som skulle behandla Emmaboda kommuns inköp av Kosta Bodas glassamlingarna plus arkiven och placera dessa i Boda Glasbruk i en kommande museumsatsning i en bygd som är i behov av utveckling. Eftersom köpet inte inverkar på övrig kommunal verksamhet och det är en satsning som jag tror på kommer gynna glasriket och hela kommunen är jag positiv till detta.

Alla inklusive mig hade förväntat sig ett spännande möte med många inlägg med argument för och emot ett köp.

Knappt innan mötet ens kommit igång steg Christer Jonsson (c) upp i talar stolen och stoppade ärendet genom att hävda kommunallagen och att ärendet inte kungjorts på ett riktigt sätt. Att man dessutom inte kunde fatta ett beslut eftersom informationen varit bristfällig. Men det sistnämnda stämmer inte för att informationen om vad som är på gång har varit bra. Kommunalrådet har informerat oppositionen och oss andra under resans gång.

Alla ledamöter i kommunfullmäktige måste vara överens om att ärendet ändå ska behandlas. Men trots vädjan från kommunalrådet Ann- Marie Fagerström (s) att inte förhala detta beslut som har så stor betydelse för Boda samhälle och även övriga delen av kommunen så stod Jonsson fast vid sitt yrkande och det innebar att ärendet lyftes från dagordningen. Precis i samma andetag som Kommunfullmäktiges ordförande Bo-Eddie Rosboll medelande detta beslut reste sig samtliga Bodabor och lämnade besviket fullmäktige salen.

Visst har Jonsson rätt i sitt yrkande men det som ligger i botten är att oppositionen är oeniga med oss i majoriteten för de hade givetvis aldrig gjort så här om det funnits en enighet och att detta är ett sätt att förhala beslutet. Dessutom tycker jag att det var ett svek mot de Bodabor som kommit dit för att lyssna och ta del av beslutet. Jag förstår att de idag är bittra och förbannade. Nu kommer troligtvis ett nytt fullmäktige att genomföras i slutet på denna månad.

Mer om detta kan ni läsa om:


Östran
Barometern
Mikael Nilsson
Markku Ahonen

Inga kommentarer: