onsdag, juni 10, 2009

Förbjud patientbonus i vården

System med lönebonus för läkare som tar emot många patienter har införts i Stockholm landsting, avslöjar Dagens Nyheter idag. Vänsterpartiets Josefin Brink anser att systemet bör förbjudas.

- Det handlar om patienternas säkerhet och om förtroendet för sjukvården. Ingen människa i behov av vård ska ens behöva misstänka att en läkare slarvar igenom en undersökning i syfte att tjäna extra pengar.

- Hälso- och sjukvårdslagen slår fast att alla människor har rätt till vård efter behov. Det innebär att läkarbesök måste få ta olika lång tid beroende på varje individs förutsättningar. Bonussystemen riskerar att öka redan stora orättvisor i vården mellan hög- och lågutbildade och mellan svenskfödda och invandrade.

- Det är alltid tveksamt att gå in med lagstiftning i lönefrågor, men jag anser att sjukvården är så samhällsviktig att det är befogat. Vi har ju redan inskränkningar i strejkrätten för sjukvårdspersonal, därför att det bokstavligen berör frågor om liv och död, avslutar Josefin Brink.

2 kommentarer:

Mats sa...

Bara att hålla med.

Hur kommer det sig att V har sådana lysande politiker som J Brink och S Henriksson och sådana bottennapp som L Ohly och E-B Svensson?
I och för sig är det väl lika i de flesta partier.

Nicke Grozdanovski sa...

Jag kan inte hålla med om att varken Ohly eller Svensson är några bottennapp. De är väldigt duktiga och engagerade. Vi har många bra företrädare för partiet som driver våra frågor.