måndag, juni 15, 2009

Gör Barnkonventionen till svensk lag

Vänsterpartiet delar FN:s kritik:Nu är det dags att göra barnkonventionen till svensk lag
FN:s barnrättskommitté kritiserar idag återigen Sverige. Huvudpunkten i barnrättskommitténs kritik gäller att Sverige fortfarande inte har gjort barnkonventionen till svensk lag. Det är ett krav som Vänsterpartiet har drivit länge.

- Det visar sig gång på gång att det inte räcker att anpassa lagarna efter hand till barnkonventionen eftersom nya situationer och problem ständigt uppstår. Barnets rättigheter måste lyftas in direkt i svensk lag, säger Eva Olofsson (v).

Barn som lever på särskilda ungdomshem skulle skyddas av en sådan förändring. Ett annat exempel är gömda barn. I Sverige är gömda barn utlämnade till den enskilda rektorns goda vilja, trots att staten enligt barnkonventionen ska ge varje barn som befinner sig i landet tillgång till utbildning.

- Om barnkonventionen vore svensk lag skulle inte regeringen kunna begrava frågan om gömda barns skolgång i utredning efter utredning. Då skulle man vara tvungen att se till att barnens rättigheter uppfylls, säger Eva Olofsson.

- Sverige är inte så duktigt som många tror. Nu måste vi se till att stat och myndigheter tar barns rättigheter på allvar.

Inga kommentarer: