onsdag, juni 24, 2009

I Vilhelm Mobergs spår

Emmaboda kommun vilar på fyra identiteter nämligen företaget ITT Flygt, Järnvägen, Glasriket och Vilhelm Moberg. För att verkligen visa detta kommer jag att skriva om alla dessa fyra identitet i rad artikelserier. Vi börjar i dag med författaren Vilhelm Moberg som föddes i Moshultamåla den 20 augusti 1898. Platsen där han växte upp finns inte mer men där finns i dag Mobergstenen som indikerar var torpet som revs redan 1924 låg.



















Här levde han i nio år och skolan gick han i Påvelsmåla från mars 1906 till juni 1912. Som alla barn vid denna tid var skolan en bisyssla då skolan endast pågick i fyra månader om året. Resten av året hjälpte han till hemma men han började även läsa böcker i stora mängder. Skolbyggnaden flyttades i början av 60-talet från sin plats till Moshultamåla där den numera är ett skolmuseum med mycket Moberg anknytning förstås.













Moshultamåla skola. Här finns en utescen för teater och musik och framför skolbyggnaden finns en byst av författaren själv rest 2000.











Inne i skolan har man bevarat det gamla inredningen och här kan man få sig en lektion om hur skolgången funkade förr.














En gammal skolbänk där många barnrumpor suttit och lyssnat till läraren.


Under sitt författarskap skrev Moberg många böcker och var mycket produktiv. Bland hans mest kända böcker är Raskens 1927, Rid i natt 1941, Soldat med brutet gevär 1944. Men det skulle bli det som han själv kallade företaget som skulle förändra svensk litteraturhistora. Jag menar förstås Utvandrar eposet som blev fyra böcker och skulle ta 12 år av hans liv att fullborda.Sviten, som består av böckerna Utvandrarna, Invandrarna Nybyggarna och Sista brevet till Sverige, beskriver en grupp människors utvandring från södra Småland till Minnesota i USA i mitten av 1800-talet, ett öde delat med 1,2 miljoner andra svenskar, däribland flera av författarens släktingar. Serien handlar om 16 personer som våren 1850 utvandrar från Ljuder i Småland.






Åkerby vägskäl ligger i Lessebo kommun i Kronobergs län och Ljuder socken. Utvandrarnas startplats i Vilhelm Mobergs utvandrarepos. Här samlades utvandrarkärrorna för att färdas sista vägen mot Karlshamn och den väntande Amerikabåten. Minnestenen restes 1974.













Det är en lung och vacker rastplats vid vägskälet som även Tornado finner välbehag i.



Pratar man Vilhelm Moberg och utvandrarna får man absolut inte glömma bort Duvemåla som ligger fem kilometer norr om Emmaboda. Jag hann inte besöka platsen i dag men har bilder därifrån sedan tidigare besök. Bilderna är tagna den 29 april förra året. Det var i Duvemåla Vilhelm Mobergs mormor föddes 1833. Platsen gav Moberg inspiration till Utvandrarromanens Kristina, som har fått låna många karaktärsdrag av mormodern.






















Kristina statyn som finns i Duvemåla är gjord i granit av konstnären Nils Elley.

Här bodde de fyra syskonen Rundqvist, Hertha, Naemi, Martin och Mauritz. Alla fyra förblev ogifta och levde tillsammans utan någon modern standard som t ex. elektricitet, telefon, vatten och avlopp. De var sparsamma och de köpte sällan mer än vad som nödvändigt för deras levnadstandard. När den siste av syskonskaran dog 1989 kom sanningen fram om deras ekonomiska rikedom. Syskonen hade sparat undan en miljon kronor i kontanter på gården. Inget testamente fanns och arvingar saknades, så hela egendomen tillföll Allmänna arvsfonden. Gårdens värde beräknades till 5 miljoner kronor.Ett besök i Rundqvista gården tar dig tillbaka till en tid då självhushåll var en naturlig del av vardagen.

En annat torp som finns i Emmaboda kommun som är bevarad och förknippad med Moberg är Klasatorpet utanför Långasjö. Torpet som var spelplatsen för filmen om utvandrarna som filmades för 40 år sedan av Jan Troell. Här är ett stycke småländsk historia bevarad och denna historia förvaltas av Långasjö hembygdsförening som har öppet här varje dag under hela sommaren.











Vägen upp mot Klasatorpet som ni ser rakt framför er. Till vänster ser ni undantagstugan. Alltsom allt är det fyra byggnader som ingår i området

Klasatorpet uppfördes 1804 och har sitt namn efter dragonen Per Klase som föddes 1745 som tillsammans med sin hustru med det anrika namnet Carin Månsdotter född 1753 flyttade in här. Sen 1827 förde prästen i Långasjö kyrka in torpet i kyrkoböckerna då under namnet Klåckaremålen eftersom det var kyrkans kantor och klockaren Abraham Abrahamsson med hustru och fyra barn som bodde där. 1851 bytte torpet namn igen då till just Klasatorpet. Då flyttade nämligen Magnus Andersson född 1826 med hustru Helena Magnusdotter född 1825 och nu inledes det egentliga torpaepoken som skulle vara i ett sekel.















Vardagsrummet inne i Klasatorpet
















En öppen spis för matlagning.










Byggnad precis i anslutning till Klasatorpet som tidigare fungerade som svinstia. Gjordes till samlingslokal efter filminspelningen. Här kan man se fotografier från inspelningen och läsa mer om livet på ett torp för över 100 år sedan.








Vid sidan om finns det en ladugård med Klasatorpets egna invånare nämligen husdjur. Man har Ponnys, Kaniner, Höns, Får och Grisar. Här finns även utrymme för det som jag tror är linnväveri.














Inredning inne i det som kallas undantagstugan som uppfördes i slutet på 1800-talet.

















Undantagsstugans kök.

Det var lite om Vilhelm Moberg och hans Utvandrar epos som man kan se i Emmaboda kommun med omnejd. Mer finns givetvis med anknytning till honom men detta är i stora drag vad Moberg betyder för Emmaboda kommun och dess turism. När ni har vägarna förbi så titta gärna in och upplev ett stycke småländsk historia av en tid som i dag känns avlägset men som i årtal inte ligger så långt bort.

6 kommentarer:

tomasrj sa...

Fint bildreportage Nicke. Jag har också gjort ett bildreportage från utvandrarbygden, här.

Björn Nilsson sa...

Det är vackert i Småland när den fulaste fattigdomen städats undan! Fanns det inte någon bonde som hade oxar i de där trakterna ännu för några årtionden sedan?

Glöm inte att Moberg ansågs vara en otrevlig bråkstake av överheten på 1950-talet när han grävde i rättsrötan och vänskapskorruptionen bland de höga herrarna.

Mikael.R.Nilsson sa...

bra reportage om Moberg! korpamoen där var du inte såg jag den rätta stugan som Moberg hade som förebild är faktiskt inte den som står på korpamoen därför den andre köptes av en som bor i Kråksjö idag står den där vet att man hade önskemål om att köpa tillbaka den men småländs envishet blev inte fallet varför vet nu jag detta jo för den rätta stugan står där min kusin och hennes familj idag bor den envise smålänningen var min kusins mans Morfar. Man byggde helt enkelt upp en likadan stuga på korpamoen. sen detta med emmabodas identiteter tycker kanske att trä industrin kanske tillhör eventuellt också.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack Tomas och Björn för de positiva kommentarerna

Det var kul och läsa din bildreportage från utvandrarbygden Tomas :-) de 2005 och ett halvår innan jag skaffade denna blogg. Häftigt att se att du var så långt före. Hur länge har du haft din blogg nu?

Björn- Det där med oxen vet jag inte men i reportage har jag med som du sett syskonens Rundqvistarnas gård i Duvemåla där man levde minst sagt enkelt enda fram till den sistes bortgång i slutet på åttitalet. Sen visade det sig att de ägde en massa pengar som de aldrig använde. :-) Resultatet blev detta fantastiska hus från självhushållningens dagar.

Lasse Strömberg sa...

Kul reportage. Men jag saknar tips om några böcker. Själv tycker jag man inte ska glömma Mobergs "Den okända släkten" och framförallt boken "Din stund på jorden".

Jag skulle också vilja slå ett slag för hans "Min svenska historia" som kom ut i två band. Det var meningen att det skulle bli fler, men som vi känner till tog han livet av sig innan de blev påbörjade. Vilket retar mig än idag, för hans svenska historia är definitivt inte densamma som man fick lära sig i skolan. Nej, Mobergs historia handlar om vanligt folk och inte om kungar och annat löst folk. Det vill säga historia man vill läsa!

Jag kommer ihåg hur Moberg bråkade med Palme i TV om Nobelpriset i litteratur, men där klarade han sig bara så där. Palme fick in en och annan fullträff på honom.

Hans rättspatos kan dock ingen ta ifrån honom. Hans uppriktighet i Gustav V:s homosexaffär var uppriktig. Det ska han ha all heter av.

Moberg hör till de verkligt stora författarna i Sverige som alla bör läsa.

Morgan Svensson sa...

Snubblade över din blogg när jag letade efter bilder på äldre torp.

Blev glad över bilderna och det blev inte direkt sämre när rubriken dessutom var socialist och Bajare ;-)

Ok, erkänner. Håller inte på Bajen, men som boende från 3-års ålder till 25-års åldern på söder så har de alltid haft mina sympatier (sett många matcher) både som arbetarlag och fotbollsglädjespridare.

Både född och numera återigen boende i Boråstrakten (i ett gammalt torp) så Elfsborg är laget i mitt hjärta.

Som socialist...

Har alltid förr kallat mig vänstersosse, numera hamnar jag dock långt från socialdemokraterna (då deras grundideologi förr för mig ALLTID inneburit att jag som socialist, kunnat stå upp för jämlikhet, solidaritet och rättvisa inom deras ramar utan problem.)

Numera är detta tyvärr helt omöjligt!

Mitt gamla parti har på några årtionden hamnat allt för långt till höger från dessa ideal så denna tid är svunnen som så mycket annat.

Fördelen är dock att man inom politiken till skillnad från inom fotbollen faktiskt kan ändra sig byta "lag". ;-)

En gång socialist alltid socialist!

Gillar m.a.o. din blogg. Kul att snubbla över den. Fortsätt det goda arbetet!

M.v. Hälsning
Morgan S
Svenljunga