onsdag, juni 03, 2009

Ohly vs Björklund

Restaurang Kvarnen, vid Medborgarplatsen i Stockholm i går kväll, var full av ivriga debattlyssnare Vänster- och Folkpartister när partiernas ledare möttes för debatt. Stämningen var varm och tidvis kokade lokalen av politiskt engagemang.

Debatten präglades av Vänsterpartiets EU-kritiska hållning, som ifrågasattes starkt av Jan Björklund. Lars Ohly betonade vikten av att granska och ifrågasätta EU-politiken och det är vår kritiska roll som gör det viktigt för oss att vara representerade i Bryssel. Björklund hävdade att det var motsägelsefullt, men för Vänsterpartiet är den kritiska hållningen drivkraften för att påverka EU-politiken så länge som vi är medlemmar.

Debatten handlade bland annat om klimat, miljö och jordbruk och det var där partierna var mest överens. När debatten sedan styrdes in på att handla om kollektivavtal, fri rörlighet, lönedumpning och fackliga frågor hettade det till.

Det sista ämnet som debatterades var euron, som tydligt visade på de stora skillnaderna i partiernas grundinställning till EU som helhet. "Svenskarna hade varit rikare om Sverige haft euro som valuta under finanskrisen", sa folkpartiledaren Jan Björklund.

Lars Ohly svarade att ytterligare 10 000-tals personer hade mist sina jobb om kronan inte hade funnits kvar och kunnat sjunka i värde mot andra valutor.
"Sannolikt har tiotusentals arbetstillfällen kunnat behållas i Sverige, tack vara att kronan har sjunkit i värde. Det här är det som Jan Björklund är emot. Han skulle vilja spä på arbetslösheten ytterliggare som om den inte är tillräcklig hög när den nästa år når 12 procent under en borgerlig regering", sa Lars Ohly.

Inga kommentarer: