måndag, juni 29, 2009

Skattebetalarna har rätt till stabila banker

Vid en presskonferens i Almedalen i Visby igår presenterade Vänsterpartiet flera förslag som minskar risken för finanskriser och skyddar skattebetalarnas plånböcker. Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson träffade presskåren tillsammans med partiordförande Lars Ohly och presenterade rapporten "Hur bygger vi en fungerande finansmarknad?"

I spåren av finanskrisen har vi sett hur stater runt om i världen fått gå in och rädda banker och finansbolag från konkurs. Så också i Sverige. Vänsterpartiet menar att det inte är hållbart att staten passivt ska täcka finansbolagens förluster en gång till. Vi måste samtidigt ta en diskussion om hur vi kan undvika att hamna här igen. Ska skattebetalarna verkligen behöva räkna med att gång på gång gå in med miljarder för att rädda bank- och finanssektorn? Och hur ska vi göra för att garantera att samhällssnyttiga investeringar kan genomföras?
Det här är några av förslagen Vänsterpartiet presenterade idag:

1. Det gemensamma, statliga bankägandet behöver öka. Det är inte rimligt att banker och finansinstitut tillåts bli så stora att de blir "too big to fail". Resultatet blir oundvikligen att de kan räkna med att eventuella förluster till stor del betalas av staten på ett eller annat sätt, och att de därmed uppmuntras till en orimligt hög riskbenägenhet. Därför behövs det regler som begränsar hur stora privata banker kan bli.

2. Det behövs en totalöversyn av det finansiella systemet. Bankers och finansinstitutioners möjligheter att sälja skuldförbindelser vidare till andra behöver begränsas kraftigt. Vi vill se kraftigt skärpta regleringar och tillsyn av finansmarknaden. Dessa ska utformas av samhällets olika aktörer och inte av finansmarknaden själv.

3. Det behövs fler lokala aktörer på bankmarknaden. De lokala sparbankerna har en stabiliserande effekt på marknaden, och skärper dessutom bankkonkurrensen.

4. Finanskrisen närdes och fördjupades av att bostäder blivit spekulationsobjekt. Med en bostadspolitik, där staten subventionerar byggande och samtidigt ställer krav på hyror och standard, skulle spekulationstendenserna kunna mildras. Det är också nödvändigt att se över möjligheterna att utveckla bostadsformer som erbjuder privat ägande och kontroll utan att detta ägande kan omsättas vidare obegränsat i rent vinstsyfte.

5. Vi behöver en oberoende finanskommission för att vi ska kunna dra lärdom av det som händer och för att förhindra att det upprepas.

Inga kommentarer: