torsdag, juni 11, 2009

Vi accepterar inte barn- och tvångsäktenskap

Vänsterpartiets riksdagsgrupp beslutade i dag att driva att dispensmöjligheten från regeln att man ska vara 18-år för att få gifta sig ska tas bort. Antalet beviljade ansökningar om dispens år 2007 var dock inte fler än två stycken.

– Vi har sett vikten av att ha en möjlighet till dipens men vill ge en ännu tydligare signal om att vi inte accepterar, och aldrig har accepterat, barn- och tvångsäktenskap. Tyvärr tror jag inte att vi löser problemet genom bara en enkel lagändring, säger LiseLotte Olsson, riksdagsledamot (v) civilutskottet.

Påtvingade äktenskap är ett uttryck för förtryck som oftast riktas mot unga kvinnor. Redan 2004 samarbetade vänsterpartiet med den socialdemokratiska regeringen om en lagändring som syftade till att skydda mot påtvingade och för tidiga äktenskap.

– Många barn- och tvångsäktenskap ingås utomlands. Redan i dag finns regler om att äktenskap som ingåtts under tvång inte ska erkännas i Sverige. Men det är svårt för myndigheterna att upptäcka om så är fallet, säger LiseLotte Olsson, riskdagsledamot (v) civilutskottet.

Inga kommentarer: