lördag, juli 04, 2009

Vad tycker Sverigedemokrater och andra rasister om Karl Oskar och Kristina?

Jag fick i tisdags hem filmeposet Utvandrarna/ Nybyggarna som är regisserad av Jan Troell och där Max von Sydow spelar Karl Oskar och Liv Ullman är Kristina. Filmen hade premiär 1971 och bygger på Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit. Den skildrar hur några människor från Ljuder socken i Småland emigrerar till Amerika av olika skäl. Ett fantastisk epos som är över sex timmar lång där vi får följa dessa människors tillvaro i Sverige, beslut om resan, sjöresan över Atlanten och så livet i Minesota.

Filmen är välgjord och man får verkligen känna alla mödor dessa människor fick utstå men också glädje och förhoppningar. Att lämna Sverige och bege sig till Amerika var ett stort beslut. Tänk att lämna sitt hemland och kanske aldrig mer se sin familj. Varje person hade sin anledning till att bryta upp och lämna allt. Mellan åren 1821- 1930 utvandrade ca 1,3 miljoner svenskar. De flesta sökte sig till Amerika men vissa åkte också till Australien, Nya Zeeland, Sydamerika och Canada. Vissa fann lyckan och andra inte.

Moberg har gjort dessa människor levande för all framtid och filmen bidrog till att deras strapatser inte glöms bort.

Sverigedemokraterna och andra rasister är emot invandringen till Sverige men hur ställer man sig till emigranterna som lämnade Sverige av nästan samma anledningar som dagens flyktingar söker sig till andra länder för att söka sin en bättre framtid?

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

En viktig men bortglömd emigration var till grannländerna. Sydsvenskar åkte till Danmark eller Tyskland (många blekingar åkte över till Bornholm exempelvis) eller västsvenskar som tog jobb i Norge.

Min morfar åkte över till Finland på den tiden landet ännu var ryskt storfurstendöme och jobbade en del år i Helsingfors. Han kom tillbaka till Sverige med en ny familj och det där med återvändande utvandrare är också en sak som ofta glömts bort.

Även bland utvandrarna till USA var det många som återvände. En del kan man väl säga "arbetspendlade" över Atlanten, beroende av hur konjunkturerna såg ut. Antagligen spelade de här människorna en viss roll för att ta över nya friska idéer till Sverige... vilket man knappast kan säga att SD gör.

Patrik, Ängelholm sa...

Sverigedemokrater har inte något emot den som jobbar efter sin förmåga och sköter sig i samhället, invandrare eller inte. Karl Oskar och Kristina är utmärkta exempel.