måndag, augusti 17, 2009

Hur snabbt kan man springa 100m?

Usain Bolt slog världsrekordet på 100 m igår. Innan jag ens hunnit skriva detta skulle Jamicanen hunnit i mål på sina fantastiska och ofattbara 9.58. En putsning av hans tidigare rekord som slogs vid OS i fjol med 11 hundradelar.(9,69)

Man saknar ord till denna prestation och det man undrar är onekligen. Hur snabbt kan man springa 100m? Om 10 år kanske vi till och med börja tala om drömgränsen under nio sekunder. För 10 år sedan slog amerikanen Maurice Greene världsrekord med 9,79 och då trodde man att snabbare än så här kunde ingen springa. Skulle vara en fysiologisk omöjlighet. Rekordet stod sig i sex år fram till att Asafa Powel från Jamaica putsade världsrekordet med två hundradelar fram till 9,77.

Sen dök en viss Usain Bolt upp på världscenen. 2008 etablerade sig Bolt som den bäste sprinten i världen. Den 31 maj 2008 slog han Asafa Powells världsrekord på 100 meter genom att vid Reebok Grand Prix i New York springa på 9,72, en förbättring av det gamla världsrekordet med två hundradelar som Powell satte den 9 september 2007. Sen kom den fantastiska OS- loppet i fjol då han avstannade vann på 9.69.

Vad ska man säga om Tyson Gay? Som regerande mästare på 100 meter gjorde amerikanen sitt livs lopp i går och sprang in som tvåa på 9,71. Det är den tredje snabbaste tiden i världshistorien och bara Bolt har sprungit snabbare. Ändå blir han slagen med hela 13 hundradelar i finalen i går. Man häpnar och saknar ord och tycker lite synd om honom.

Undrar hur länge 9,58 kommer stå sig i rekordböckerna? Det vet nog bara Usain Bolt hur länge.

3 kommentarer:

Mikael.R.Nilsson sa...

hörde Linda haglund på tv i morse. Där hon faktiskt sa en intressant sak inte att föringa värdlsrekordhållaren. Men tyson och de andra i loppet är klart bidragande orsak till att det blev världsrekord eftersom du själv skriver sprang tyson så fort det var helt enkelt tvunget att bli ett världsrekord för att vinna.

Lasse Strömberg sa...

"Hur snabbt kan man springa 100m?"

Lika snabbt som tidigare om man bara ökar antalet decimaler i tidtagningen.
Ju fler decimaler ju fler världsrekord.
Själv tycker jag man skulle nöja sig med halva sekunder...

Nicke Grozdanovski sa...

Ja, fast den här mannen Bolt visade på 200 m att han inte behöver några konkurrenter för att springa fort. Det räcker att springa mot klockan för att slå världsrekord.

Lasse- Jag vill nog inte se fler siffror efter decimalen än två. Ska man börja pillra på tusendelar så anser jag det är för omständigt