lördag, augusti 15, 2009

Två drömmål sänkte Hammarby

Hammarby tog emot Elfsborg i eftermiddags hemma på Söderstadion. Boråsgänget blev för svåra och kunde åka hem med tre poäng och 2-3 seger efter 1-2 i halvtid. Detta efter två fantastiska mål signerade av Stefan Ishizaki på frispark strax utanför straffområdet och Anders Svensson på vänstervolley även de klart utanför straffområdet och bägge otagbara för Rami Shaaban i Bajenmålet.

Men Hammarby gör trots förlusten en relativt bra match, Speciellt i första halvlek spelade man respektlös och med stor energi, Tyvärr kom man bort från de spelet i andra halvlek då Elfsborg visade varför man är ett topplag i allsvenskan. Med stor tyngd i anfallspelet och ett rörligt sådan skapade man vissa bekymmer för Hammarbys försvarna. Man hade ett säkrare passningspel än vad Hammarby hade och kontrollerade matchen.

Hammarbys mål kom först på straff bara minuten efter Elfsborgs 0-1 mål, som brasilianske anfallaren Rafael ordnade fram och som Andreas Dahl satte säkert i mål. En stund senare hade Rafael ett jättefarlig nick helt ensam mot den förre Bajenmålvakten Ante Covic i Elfsborgs målet som dock kunde klistra den. 2-1 till Hammarby i det läget hade kanske fått matchen i en helt annan rikting. I stället gör Anders Svensson några minuter senare 1-2 på sitt vackra volleyskott. Det är detta som är skillnaden mellan ett bottenlag och ett topplag.

Andra halvek fick vi se några chanser för Elfsborg där Rami Shaaban fick visa vilken bra målvakt han är. Till Bajens försvaret försvar ska man nämna att två utav de ordinarie mittbackarna Partik Gerrbrand och Igor Armas var borta pga skador och José Monterio och Christian Traoré fick hoppa in. Nu ska jag inte på något sätt påstå att dessa två gjorde bort sig under matchen men det är alltid riskabelt att möblera om i backlinjen och det skapade viss bekymmer för backlinjen när snabba Elfsborgs spelare försökte komma igenom. Men försvaret höll emot fram till 85 minuten då domaren Marcus Strömbergsson blåste straff till Elfsborg. Christian Traoré gick upp i en nick duell i eget straffområde och Helgi Danielsson föll, en vanlig situation som brukar passera utan åtgärd. En felaktig dömd straff i mina ögon och jag var inte ensam om att tycka det på Söderstadion. Straffen satte Stefan Ishizaki säkert.

Men Hammarby gav inte upp. Två minuter senare kom hoppet åter. En lång boll från José nickades till Maic Sema av Nathan Paulse. Maic nickade vidare till Rafael som rann igenom och elegant petade bollen förbi Ante Covic. Det blev en ordentlig forcering återstoden av matchen, både på planen och på läktaren. Bajen kom till ett par lägen, men inte tillräckligt bra för att få till den där kvitteringen.

Inga poäng alltså för Hammarby och nu är det bara att hoppas på att Örgryte slår GAIS och att Örebro slår Djurgården på måndag. Gör de det så är poängskillnaden oförändrat i bottenstriden för Hammarby efter denna omgång. Gör de inte det så blir det ännu mer nervigt än vad det är nu.