söndag, augusti 30, 2009

Upplevelsernas København- Del 1.

I går åkte jag med kommunalsektionen i Nybro och Emmaboda på en medlemsresa till får sydliga grannes huvudstad nämligen danska København. För 150 kronor tog bussen oss fram och tillbaka. Eftersom det är ca 30 mil till Köpenhamn från Emmaboda och således 60 mil sammanlagt så är det nästan gratis att hänga med.

Det blev en trevlig resa där vi turligt nog stoppade ett tilltänkt Köpcenterstopp utanför stan. Även om det låter själviskt tycker jag nog det var riktigt. Ska man iväg en dag över till Köpenhamn är väl inte köpcenter det första man tänker på. Sådana finns hemma och inget man vill se när man åker iväg. Dessutom finns för de shoppingsugna en massa affärer i olika prisklasser även i City. Så kan vi alla andra som inte har lust att släppa hem köpta varor passa på att uppleva Köpenhamn. Givetvis finns inget antingen eller utan man kan göra båda sakerna om man vill.

Jag tillhörde de som ville uppleva stan för den har likt andra huvudstäder mycket att erbjuda. Har man bara sex timmar på sig så vill man se så mycket som möjligt och med kameran i högsta hugg föreviga denna dag. Det bästa sättet att se staden gör man antingen på någon sightseeing buss som kör runt stan eller som jag valde ta en kanaltur runt stadskärnan och se Köpenhamn från vattenperspektiv.


Om ni vill läsa om stadens historia kan ni klicka här










Dannebrogen, världens äldsta nationsflagga. Enligt legenden fallen från skyarna under ett av Valdemar Sejrs slag i Estland under tidigt 1200-tal. Den är därmed världens äldsta nu officiella flagga. Händelsen firas varje år på Valdemarsdagen den 15 juni.





Just denna lördag var det en Internationell marknad på Nytorv (torv betyder torg på danska). Här fanns mat från hela världen i en härlig blandning. Jag tror nog att främlingsfientliga Danske folkepartis medlemmar höll sig borta från Nytorv denna dag och det var absolut ingen som saknade de.




Man kan försörja sig på många sätt. Ett är att vara en levande staty som denna. Kan lova att han var populär bland folket och fick sig en hacka. Men det kan vara honom förunnat för det tar nog lika lång tid för honom att få på sig sin rekvisita som det tar för Christer Fuglesang att få på sig sin rymddräkt.











Fontänen Storkespringvandet från 1894. Den är en viktig samlingplats mitt i hjärtat av Köpenhamn på Amagertorv.

På kongens nytorv finns hotel D’Angleterre som är Köpenhamns motsvarighet till Grand Hotel i Stockholm. Kongens nytorv grundades av Kristian V år 1670, samma år som han kröntes. Förebild var Place Vendôme i Paris. Det är ett sjudande torg i det som man kan kalla Gamla stan i Köpenhamn. På torget finns platsbubblor likt de barn kan få i automater i affärer och om man öppnar de som finns det någon sak. På dessa i torget fanns det inne i bubblorna olika konstverk eller budskap till betraktaren.











Självklart står Kongens Nytorvs grundare staty på torget. En maffig ryttarstaty av kung Kristian V (1646-1699) som uppfördes 1688.








Nyhavn är motstats till namnet ingen nyhamn. Den tillhör en av de äldsta delarna av Köpenhamn. Den som utmärker Nyhavn är de färgglada husen som är allt annat en enhetliga. Härfrån avgår och avslutas Kanalturerna som jag senare ska åka med.










Här ser ni de vackra pittoreska och färglada byggnaderna i Nyhavn. Här finns som synes sommartid en massa uteserveringar för båtfolk och landkrabbor.
Semestertider på Strøget som är Köpenhamns shoppinggata. Till skillnad mot Stockholms motsvarighet Drottninggatan så finns det ingen gata som heter Strøget utan den är ett samlingsnamn på några olika gator som sträcker sig 1,1 km från Rådhusplatsen till Kongens nytorv. Strøget är ett smeknamn från 1800-talet och täcker gatorna Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet och Østergade samt torgen Nytorv, Gammeltorv och Amagertorv.








Rådhuset är en magnifik byggnad. Huset ritades av arkitekten Martin Nyrop med inspiration från rådhuset i Siena i Italien. Det uppfördes åren 1892-1905 och har sin dominerande fasad mot Rådhuspladsen. Rådhustornet är, med sina 105,6 m, en av Köpenhamns högsta byggnader





















Här kan ni få en känsla av hur högt Rådhustornet är











Rådhusplatsen är storslaget. B la kan man beskåda denna fontän som säkert har något namn man jag inte hittat någon uppgifter om denna.

2 kommentarer:

ekc sa...

fin reklame ;-) och fotos ;-)

Nicke Grozdanovski sa...

Tack så mycket Erik :)