torsdag, september 24, 2009

Hammarby fast förankrade i botten

Gårdagens ödesmatch för Hammarby när man tog emot GAIS slutade som det oftast gjort den senaste tiden med en tung Bajen förlust. Denna gång lyckades faktiskt Hammarby göra mål men tyvärr gjorde GAIS två stycken och därmed är Hammarbys tabelläge ännu mer utsatt än innan match.

Annars började Hammarby bäst och skapade ett visst tryck mot Dime Jankulovski i GAIS målet men som alltid när ett lag utan självförtroende är piskade att vinna så låser det sig i den sista tredje delen. Det enkla blir väldigt svårt och avsluten blir stressade. Sen tillkommer en annan aspekt och det är att första målet är fruktansvärd viktigt. Tyvärr var det GAIS som fick den i ett av bortalagets få avslut i första halvleken. En hörna mot bortre stolpen möttes upp av mittbacken Fredrik Lundgren som nickade in 0-1 och precis som så många gånger tidigare tappade Bajen spelet efter kallduschen. Detta resultat stod sig halvleken ut.

Hammarby tog tillbaka spelet i andra halvlek och skapade en del halvfarliga lägen. Speciellt Carlos Gaetes som hoppade in en bit in andra halvlek var en frisk fläkt och skapade viss oro i bortalagets försvar. Men laget saknar självförtroende där kämpatagen och viljan inte är något fel på men passningarna och initiativförmågan saknas. Därför har man så svårt att komma till klara lägen och när man inte riktigt heller har domaren med sig blir det inte lättare. Mitt i andra halvlek kom Gaetes loss i straffområdet men revs omkull av en GAIS:are, men denna gång blev det ingen åtgärd från domare Martin Hansson. Men straff blåste Hansson istället i den 74 minuten när Igor Armas sprang in i Pär Ericsson i Bajens straffområde. Wanderson do Carmo satte den rakt upp i nättaket och 0-2 var ett faktum. Då brast det tyvärr för vissa frustrerande idioter på läktaren som med bengaler och hotfullt beteende stoppade matchen i tio minuter en kvart. Tänker inte orda mer om detta som tyvärr inte hör hemma i fotbollens värld. Man kan känna frustration som jag känner själv men man får lägga band på sig och ansvara för sina handlingar och inte förstöra ännu mer för klubben man säger sig älska.

När matchen sen återupptogs satsade Hammarby allt framåt och reduceringen hängde i luften. Men det såg ut att bli femte raka matchen utan mål men i den 88 minuten slog Emil Johansson en frispark alldeles utanför straffområdeslinjen på högerkanten, Nathan Paulse skarvade vidare och Patrik Gerrbrand stötte in bollen i mål. Tyvärr kom målet alldeles för sent och förlusten 1-2 var ett faktum.

Även om det givetvis inte är kört för Hammarby så var detta en väldigt bitter förlust. Vi lyckades inte krympa avståndet till lagen ovanför oss och vi känner flåset från lagen som just nu ligger på nedflyttning. Samtidigt får vi absolut inte ge upp även om det känns hopplöst. Det är fem matcher kvar och vi har fortfarande allt i egna fötter och kanske kanske kan Gerrbrands mål bli en islossning i kommande matcher. För det är mål vi måste göra för att klara detta.