torsdag, oktober 08, 2009

Ett välbesökt Glasblåsaren lyssnade på Lars Ohly

I dag hade vi i Emmaboda vänsterparti äran att hälsa vår och Sveriges bästa partiledare Lars Ohly välkommen till Emmaboda. Vi arrangerade b la ett välbesökt offentligt möte i Emmaboda Folkets Hus där Glasblåsaren fylldes med engagerade människor. Det var ungefär 50 personer som hade hittat dit.

Lars Ohly höll ett anförande där han lyfte fram vänsterpartiets politik som ska leda till ett rättvisare och solidariskt Sverige. Han kritiserade hårt regeringens politik som leder till ett delat Sverige mellan rika och fattiga.

Men innan dess besökte han Nybro på förmiddagen där besök på Samhall, Torgmöte och aula presentation på Åkrahällskolans gymnasium stod på dagordningen. Klockan 14.30 började programmet i Emmaboda med ett besök på Möjligheternas hus där VD:n Hans Nilsson tog emot. Jag var inte med på de besöket eftersom jag vid tillfället satt på ett bildningsnämnds sammanträde. Möjligheternas hus som är ett kommunalt bolag som driver dels avfall och återvinning men även är ett arbetsmarknadscentrum som har vuxit fram genom samarbete med Arbetsförmedling, Försäkringskassan, Individuella familjeomsorgen och Individuella gymnasieprogrammet i Emmaboda.

Efter det hade vi interna överläggningar med mat på Emmagården. Vi diskuterade kommande val där Lasse berättade vad som händer på riksplanet. Men även vi berättade om vår omfattande verksamhet på gräsrotsnivå som gjorde Lars Ohly imponerad. Gun Mälberg har samlat det mesta ur vår politiska arbete under denna mandat period och den pärmen är välfylld.
Därefter var det presskonferens i Emmaboda Folkets Hus strax innan det offentliga mötet skulle börja. Den började klockan 18.00 och besökarna kom i strid ström till mötet. Både partimedlemmar men även en hel del andra dök upp.


Lars beskrev i sitt anförande ett Sverige som blivit kallare och hårdare under den senaste mandatperioden där människor som behöver stöd istället fått de otryggare genom regeringens politik. Det skapar ett samhälle som dras i sär och klyftorna ökar. Det utanförskap som alliansregeringen säger sig bekämpa har istället ökat sen 2006. I stället för att satsa på välfärden så lånar man till att sänka skatterna ytterligare. Det är inte speciellt produktiv menade Lars. Låna pengar kan man visst göra om man vill satsa på någonting som i slutändan ska ge något tillbaka antingen i intäkter eller i människans vardag. Det har man kvar den dagen krisen vänder.

Dessutom ger minskad välfärd för människor de privata alternativen luft under vingarna. Lars beskrev den privata cancerkliniken utanför Knivsta och Barnsjukhuset Martina i Stockholm som är första barnsjukhus för patienter med privat sjukvårdsförsäkring. De profilerar sig bägge som de bästa enheterna i sin genger och är det nu så är det skamligt att de inte är till för alla utan bara för de med stora plånböcker. Som Socialdemokratiske Ernst Wigforss sa en gång " Endast det bästa är gott nog för folket" och det gäller fortfarande.

Även om arbetslösheten är en väldigt stor fråga så är klimatfrågan också stor. Här måste vi fortsätta ställa om till ett hållbart samhälle. Öka kollektivtrafiken och stoppa förbifart Stockholm, ersätta kärnkraften på sikt med förnyelsebar energi, satsa på ekologiska livsmedel. Detta skapar även nya arbetstillfällen.

När det gäller arbetslösheten gäller det att ge på kommuner och landsting ökande ekonomiska resurser. Ingen ska bli uppsagd från denna sektorn på grund av krisen. Vi måste börja bygga bostäder där vanliga människor kan bo utan att bli ruinerade på kuppen, de skapar jobb.

Detta var lite som Lars Ohly tog upp i sitt anförande. Resten av kvällen ägnades åt allmänhetens frågor och funderingar. Det blev en varierande frågestund där b la pensionsfrågor, klimatfrågor, EU-frågor, socialförsäkringsfrågor, flyktingfrågor, situationen på Samhall och andra viktiga frågor togs upp

Det blev en väldigt trevlig och givande dag med Sveriges bästa partiledare Lars Ohly som med stort engagemang, inlevelse med allvar blandad med humor redogjorde för vänsterpartiets politik och han kan verkligen få en publik att ta till sig det han säger och förmedlar. Detta stärker även oss partikamrater i vårt dagliga arbete för att få en rättvis samhälle. Vi går stärkta och inspirerade för vår fortsatta politiska gärning i Emmaboda kommun för att stärka vänsterpartiet och vår politik.

Slutligen vill jag tacka alla som kom till det öppna mötet. Det var väldigt kul att så många kom. Jag vill tacka Lars Ohly för hans besök i Emmaboda. Jag hoppas att han får nytta av gåvorna han fick från oss i lokalföreningen som bestod i en Elm skål från Johansfors glasbruk och en kokbok som Rasmus Elm gjort. Jag vill också tacka Barbro Sjöndin med sin personal på Emmagården för att vi fick låna övervåningen för att äta den goda maten som vi köpte där. Tack även till Hans Nilsson på Möjligheternas hus för fika och god information om sin verksamhet.







Delar av Vänsterpartiet i Emmaboda tillsammans med Lars Ohly utanför Emmaboda Folkets Hus. Från vänster: Lise Kroer, jag själv som heter Nicke Grozdanovski, Lars Ohly, Hugo Grönlund och Mikael Nilsson. I Bakgrunden syns medlemmar från våra kamrater i Nybros Vänsterparti















Den välbesökta Glasblåsaren lyssnade på Lars Ohly med stort intresse och engagemang.
















Lars Ohly med en spårhund från tidningen Östran utdelad av Östra Smålands politiska chefredaktör Peter Akinder

Inga kommentarer: