onsdag, november 04, 2009

Alsterån vid Fröseke och Alsterbro

Min Kamrat Tomas Jonsson från Strömsrum skildrar ofta den å som rinner förbi hans bostad vid Strömrum. Ån heter Alsterån och rinner ut i Kalmarsund några kilometer öster om Strömrum närmare bestämt vid Pataholm.

Alsterån börjar i Uppvidinge kommun vid sjön Alstern strax utanför Lenhovda i Kronobergs län. Sen rinner den österut mot sundet och är ett viktig vattendrag där tre orter har fått namn efter den. Den når först Alsterfors innan den strax därefter rinner förbi Alstermo. Några mil österut ligger Alsterbro som tillskillnad mot de två förstnämnda ligger i Kalmar län och Nybro kommun

Mitt emellan Alstermo och Alsterbro ligger Fröseke och även här rinner ån förbi. Mina bilder är från just Fröseke och Alsterbro. Ån är med källflöden 125 km lång. Samtliga bilder är tagna i går förmiddag.
















Alsterån sedd mot väster vid Fröseke















Här ser man flödet österut















Alsterbro med blicken riktad mot väster














En mycket vacker bostadshus i Alsterbro som tilltalade mig mycket.





















Blicken österut med en mycket märklig växande träd i blickfånget. Som ni ser växer den rätt ut från strand kanten och sen böjer den när tillfälle ges uppåt. Den visar att livet oftast hittar en utväg.

Alsterån har här många kilometer kvar till Kalmarsund och den följer heller inte raka vägen utan den gör strax efter Alsterbro en böj norrut innan den så småningom rinner sydöst igen mot Tomas Jonssons hemtrakter vid Strömsrum för att sen rinna ut i sundet några kilometer därfrån.

Besök gärna Tomas mycket läs och sevärda blogg:här

6 kommentarer:

tomasrj sa...

Fint reportage! Jag har ju bekanta vid Alsteråns början – sjön Alstern – och kör förbi Fröseke på vägen dit. Där är det vackert!

Nicke Grozdanovski sa...

Tack för berömmet Tomas. Vattendrag är speciella och vackra att uppleva och fotografera och vi har tur som har många av dessa i vår natur.

Björn Nilsson sa...

Jag kollade SMHI:s prognos för Emmaboda. Verkar som ni får bereda er på snötäcke och kanske ishalka i morgon, och det är ju inte bra för vackra utsikter som här. Se upp!

Lasse Strömberg sa...

Ahh, tack för dom bilderna.

Nicke Grozdanovski sa...

Det kom lite snöblask under förgående natt och fanns kvar under några timmar innan den smälte bort av mildvädret.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack Lasse för att du gillar bilderna :-)