torsdag, november 12, 2009

Kräver åtgärder för att minska klyftor mellan kvinnor och män

Under de tre åren med borgerlig regering har gapet mellan mäns och kvinnors löner har ökat med drygt 1000 kr i månaden. Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson frågar jämställdhetsminister Nyamko Sabuni vad hon tänker göra åt de växande klyftorna.

Den borgerliga regeringen har under sina tre år vid makten genomfört en rad ekonomiska reformer som ökat klyftorna mellan kvinnor och män. Några av de största reformerna regeringen genomfört sedan valet 2006 är de stora försämringarna av arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen.

- I teorin är detta könsneutrala reformer, men i praktiken har de fått som konsekvens att de ökat klyftorna mellan kvinnor och män, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Inte heller regeringens skattesänkningar har varit könsneutrala. Män har fått större skattesänkningar än kvinnor.

- Skattesänkningarna har betalats med försämringar i föräldraförsäkring, försämrad rätt till deltidsstämpling och en kraftigt försämrad sjukförsäkring, vilket påverkar kvinnors ekonomi mycket hårt. Jämställdheten har tagit stora kliv bakåt, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Med anledning av detta lämnade Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson i går in en fråga till jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Anderson frågar om Sabuni kommer att vidta några åtgärder för att minska klyftorna mellan kvinnor och män.

1 kommentar:

Anonym sa...

varfor inte:)