fredag, november 27, 2009

Privatisera inte introduktionen av flyktingar

Igår presenterde regeringen sin proposition för nyanländas etablering. Vänsterpartiet pekar på två avgörande problem med regeringens förslag.

– Vi avvisar helt förslaget om privatisering av introduktionen genom så kallade lotsar. Människors möjligheter att få en bra start och kunna etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället ska inte vara beroende av privata vinstintressen. Det är bara att se vad privata arbetsförmedlingar och haveriet med fristående skolor ställt till med för att se faran med att privatisera introduktionen, säger Vänsterpartiets flyktingpolitiske talesperson Kalle Larsson.

– Det är verkligen dags att lagstifta om alla kommuners skyldigheter att ta emot nyanlända flyktingar. Det är i kommunerna människor bor och verkar, och det är här förutsättningarna måste ordnas. Samtidigt som situationen särskilt i vissa storstadskommuner är mycket pressad både när det gäller boendevillkor och möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden finns det fortfarande rika och välmående kommuner som inte tar emot några flyktingar alls. Det är skamligt att regeringen duckar för denna fråga trots att den föregående utredningen visade på behovet av lagstiftning, säger Kalle Larsson (V).

Inga kommentarer: