onsdag, november 18, 2009

Regeringens a-kassepolitik slår mot kulturen!

Nu tvingas teaterverksammas a-kassa höja sin medlemsavgift till 412 kronor i månaden och sällar sig därmed till dem som drabbats allra hårdast av regeringens straffbeskattning av a-kassorna.

- Precis som vi påtalade när regeringen införde systemet med a-kasseavgifter som stiger i takt med arbetslösheten visar det sig bli förödande för kulturarbetarna, säger Siv Holma, vänsterpartistisk ordförande i riksdagens kulturutskott.

- Skådespelare, musiker och andra kulturarbetare är i stort sett hänvisade till en otrygg arbetsmarknad med tillfälliga anställningar. På det problemet har regeringen inga lösningar. I stället straffas kulturarbetarna med dyrare och sämre a-kassa.

Vänsterpartiet vill införa en solidarisk finansieringsmodell i a-kassan, där ingen ska betala mer än 100 kronor i månaden i avgift. Villkoren för ersättning ska också ändras så att deltidsarbetande och personer med korta visstidsanställningar får rätt till ersättning.

- Ska vi ha ett levande kulturliv måste trygghetssystemen vara utformade så att det går att leva på att arbeta med kultur, avslutar Siv Holma.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar