söndag, november 15, 2009

Vad är det som lockar?

I dag fick Sverigedemokraterna sin rekordnotering i SIFO:s väljarbarometern för november då hela 5,8 % säger att de ska rösta på partiet i valet 2010. Det är bara 0.1% mindre än vad Vänsterpartiet fick och klart större än både Centern och Kristdemokraterna.

Nu ska man självklart inte hetsa sig upp för en opinionsmätning men jag har ställt mig den frågan vad det är som gör att man överväger att lockas rösta på Sverigedemokraterna. Vad är det i deras politik som lockar väljare och vad är det som får de tro att Sverigedemokraterna skulle vara lösningen på dagens samhällsproblem. De har en politik som lägger de mesta av skulden på landets problem på invandrarna och flyktingarna Är det lösningen på problemen att leta generella etniska syndabockar? Jag kan inte tro att 5,8 % av svenska befolkningen som har rösträtt skulle vara främlingsfientliga, eller har samhället blivit så kallt och osolidariskt?

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

Om Sverige inte skiljer sig så mycket från andra länder i den här delen av världen kan man tänka sig att 10-20% av väljarna verkligen kan rösta på den här sortens parti med "enkla lösningar". Delvis är det vänsterns fel. Den har ju upphävt sig själv och sålt sig till den nyliberalism som slår bland annat mot SD:s sympatisörsgrupper (samtidigt som nyliberalerna predikar diverse hycklande tolerans mot det ena eller andra som SD:s sympatisörer inte gillar). SD:s verkligt hårda och otrevliga kärna bjuds därmed på nära nog dukat bord. Det kanske är ett gott betyg till det svenska folket att SD:arna inte är fler, med tanke på omständigheterna!