lördag, november 21, 2009

Vi ska jobba stenhårt för att Emmaboda ska ta emot ensamkommande flyktingbarn

Emmaboda kommun är tyvärr en av de kommuner som har sagt nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Beslutet grundar sig på ett fullmäktige beslut sommaren 2004 efter ett medborgarförslag från Hans Lundgren som vi i Vänsterpartiet stödde till fullo. Men då var vi inte med i något speciellt samarbete med (S) eftersom de då hade egen majoritet och medborgarförslaget röstades tyvärr ner.

Men sen valet 2006 ingår vi i majoriteten och det är hög tid att återigen driva denna fråga att kommunen ska teckna ett avtal med migrationsverket att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Vi har sedan en tid tillbaka påbörjat diskussionen med våra samarbetspartner om att först och främst gå ut i media och ge en avsiktsförklaring som går i en positiv riktning. Det är viktigt att vi öppet visar vår inriktning och vilja redan nu. Vi vill också att kommuninvånarna ska vara delaktiga båda genom information och diskussion. Sedan ska vi fatta ett klokt beslut i fullmäktige om ett avtal med migrationsverket.

Det kan tyckas märkligt att vi inte har väckt denna fråga tidigare och det kan jag hålla med om. Men samtidigt är det rätt tid att göra det nu efter att debatten kommit upp till ytan genom de främlingsfientliga Vellinge Moderaternas motstånd till att te emot. Det enda positiva med deras agerande är att de har väckt frågan på nytt och därefter tvingats ändra uppfattning, Även Sverigedemokraterna opinionsframgångar gör att det är viktigt att fortsätta driva vår politiska frågor som en motbild till deras främlingsfientliga politik. De ska inte få möjligheten att styra den politiska dagordningen. Det är vi som ska äga frågan.

Vi ska också vara rättvisa mot vår egen kommun att vi har varit väldigt generösa i vårt flyktingmottagande. Årets demokratipristagare Bjurbäcksskolan 0-12 har t ex. idag barn från inte mindre än 17 olika språkgrupper och många av de har varit asylsökande flyktingar. Vi har människor från många nationaliteter som valt att bo i Emmaboda kommun. Vi har inte de främlingsfientliga strömningar som andra kommuner drabbas av även om det självklart finns under ytan. Människor från andra länder har på ett bra sätt sammanblandats med de kommunala "urinvånarna" och respekten och utbytet sker från båda håll.

Vi i Vänsterpartiet har väldigt stora förhoppningar att vi ska komma överens med Socialdemokraterna om att gemensamt komma fram till ett bra förslag att lägga fram till kommunfullmäktige där vi givetvis hoppas och tror att vi ska få med oss de borgerliga partierna i denna fråga. Låt oss inte göra partipolitik av solidariteten till de ensamkommande flyktingbarnen.

4 kommentarer:

Mats sa...

Visst ska vi ta emot ensamkommande flyktingbarn.
Från oss i Fp så har ni vårt stöd.

Mats sa...

Om möjligt är så kanske det skulle gå att få hit barn av en nationalitet som redan finns i kommunen och därmed erbjuda arbetstillfälle för en annan invandrare som har språket.
Ser fram emot ytterligare diskussioner i ämnet. Det här löser vi med god vilja och stora hjärtan.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack att vi har fp stöd. Vi har väckt frågan och satt stenen i rullning med ett slutmål att vi ska ta ett beslut i fullmäktige att vi ska ta emot ensamkommande flyktingbarn

Mats sa...

Det gäller att sprida mottagandet som något positivt. Att engagera hela kommunen.
Ensamkommande flyktingbarn i Emmaboda ska känna sig välkomna och väl mottagna och accepterade.