fredag, december 04, 2009

Emmaboda kommuns kulturstipendium

I går på bildningsnämnden beslutade vi att ge årets två kulturpris till följande organisationer/Person

Årets Hedersomnämnande går till Emmaboda Konst.

Motivering:
Emmaboda konsthandel har länge satt Emmaboda på kartan med konst som alltid kännetecknas av hög kvalitét. Det finns konst för alla smaker och plånböcker.

I och med flytten till "gamla Televerket" har det blivit en pärla mitt i Emmaboda samhälle. Nu är det i lika grad ett konstgalleri som en konsthandel. Det har varit succé från första början och gör Emmaboda till något av en konstmetropol.

Både förre ägaren (som fortdarande jobbar) och den nuvarande, är kunniga och riktiga arbetsmyror. Deras sammantagna kontaktnät i branschen torde vara oslagbart.

Den verksamhet som byggts upp och utvecklats, företrädesvis genom Emmaboda konsthandels förre ägare Rune Hallberg, har i hög grad bidragit till att Emmaboda kommun är väl känt som en "kulturkommun" i södra delen av landet.

Årets arbetsstipendium går till Anna- Linda Gabriel.

Motivering:
Efter Glasskola och därefter designutbildning har Anna-Linda utvecklats till glaskonstnär med egen stil. Hon har vid sidan av utveckling och expriment med egna produkter, också jobbat som glasarbetare i produktionen vid olika glasbruk. Hennes kunskap om hantverket har därigenom berikats, vilket återspeglats i hennes konstnärskap.

Anna- Linda har på ett övertygande sätt utvecklat sitt formspråk. Det präglas av vitalitet, mognad och fantasi. Hon räds ej heller att kombinera glas med andra material som ytterligare förstärker hennes utryck som orädd och nyskapande konstnär.

Anna- Linda involverar gärna andra verksamheter och människor i sitt skapande. Hon har därigenom tagit till sig intryck som ytterligare utvecklat henne själv och sitt konstnärskap. Den lyhördhet hon därigenom visat har därvidkag varit till gagn för såväl hennes egen utveckling, som dem hon sökt inspiration hos.

Inga kommentarer: