tisdag, december 22, 2009

Ja till glasbruksköpet i kommunfullmäktige

Det blev som väntad ett Ja till att Emmaboda kommun köper glasbruksfastigheten i Boda. Men det krävdes en votering och en oenig fullmäktige i gårkväll där den borgerliga oppositionen sa nej och sedan reserverade sig. Kommunfullmäktiges beslut blev att ge ägardirektiv till det kommunala fastighetsbolaget Emfab att köpa glasbruksfastigheterna i Boda av Orrefors Kosta Boda för två miljoner kronor inklusive inventarier. Beslutet togs efter votering 23-17.

Det är stor skillnad mellan oss i vänstermajoriteten och den borgerliga oppositionen. Vi tror på utvecklingen och vi vågar se möjligheterna medan de andra ser bara problemen och riskerna. Inte ens företrädaren Göran Johansson "Snacke Per" från Hönsalottas Museum som under fullmäktige satt och lyssnade på debetten och som är på väg att flytta sin verksamhet till Boda Glasbruk kunde förmå de borgerliga ledamöterna att se positivt på detta projekt. Nej Christer Jonsson (c) kallade det t o m ett luftslott som vi ser framför oss och det kommer att sprängas för dyra pengar för kommuninvånarna. Han använde ordet "kommer att" istället för "om det".. det är en viktig markering tycker jag från Christer Jonsson att han inte ens ger det en chans utan dömmer ut det redan nu. Vad ger det för signaler till Hönsalottas Luffarmuseum och övriga entreprenörer som funderar på att ha sin verksamhet i Boda Glasbruk. Om inte ens vi företrädare tror på möjligheten för utveckling av Boda och övriga delen av kommunen vem ska då göra det? Det är som att säga till hantverkare och andra entreprenörer att ni är välkomna till Boda men vi själva tror inte på utvecklingmöjligheter där. Det är tur för Emmaboda kommun att Christer Jonsson inte är kommunalråd utan istället är det politiker med visioner som Ann- Marie Fagerström (s) och övriga Socialdemokrater och vänsterpartister som styr vår kommun. Vi får dock inte glömma Inger-Bark Lagergren och hennes miljöpartister som även de stödjer och är positiva till projektet.

Sen har jag fått frågan om detta är så lönande varför satsar inte Orrefors Kosta Boda AB på detta. Svaret är enkelt. OKB och kommunen har olika intressen. Företaget målsättning är att tjäna pengar på att sälja glas, det är därför ingen slump att de ändå vill vara kvar i Boda som hyresgäst för att sälja sitt glas. Kommunens målsättning är att skapa en attraktiv kommun för kommuninvånarna och för turister så att det därigenom blir en blomstrande kommun.

Jag hade hoppats på att en enig kommunfullmäktige hade sagt ja till köpet, det hade gett mer tyngd åt beslutet och hade sett bra ut. Men nu blev det inte så utan de borgerliga vill inte vara med att utveckla norra delen av Emmaboda kommun och det får vi leva med. Jag är i allfall glad att ha bidragit med att säga Ja till detta. Nu kan arbetet påbörja för en blomstrande Algutsboda socken.

Inga kommentarer: