måndag, december 14, 2009

Varför vi väljer att köpa Orrefors Kosta Bodas lokaler i Boda.

Det kan tyckas konstigt att Emmaboda köper lokaler i Boda. Trots att Torsten Jansson borde ta ett större ansvar så känner vi att genom hårda förhandlingar har vi lyckats få ut mer än väntat. Vi har fått ner priset på glaset, vi får sponsorpengar på 2,5 miljoner till ett museum. Vi har fått ner priset på lokalerna med miljonbelopp. De kommer att vara kvar som hyresgäst. Vi har fått investeringar som inte var menade. Andra aktörer vill hyra in sig för de tror på Boda och vår kommun. Med glaset som bas kan vi satsa på norra delen.

Vi är ett industrisamhälle, vi har många företag som vi ska vara stolta över. Vi har många hantverkare av alla kategorier. Vi har företagare som ger allt för att satsa på service och upplevelse. Vi har förutsättningar att växa i den näring som bevisligen är den största av alla. I år omsatte turistverksamheten 245 miljarder redan inom 10 år förväntas denna siffra stiga till det dubbla.

Emmaboda har en fantastisk chans med allt som finns att erbjuda. Vi har gröna ängar, skogar och sjöar. Jag har blivit anklagad för att vara en Romantisk drömmare, ett uttryck jag gärna tar till mig. Att vara en romantisk drömmare är för mig något visionärt, det är att våga drömma om det som andra blundar för. Det är att våga ta steget vidare för att nå fram. Jag är glad över att det är fler som är romantiska drömmare, jag är glad att vi alla i majoriteten är sanna drömmare. Jag är helt övertygad om att våra ställningstaganden kommer att bära frukt. Jag är också säker på att utvecklingen i Boda kommer att vara plantan som får kommunen att ge den skörd som behövs för en rikedom. Att ägaren till bruket skulle vara villig till att vara fastighetsvärd är uteslutet. Vi vet att Åfors och Johansfors är två bruk som var/är i farozonen. Vi vet att en helhet för glasrikets attraktionskraft är att alla bruk finns med. Vår bestämda mening är att verka för att alla ska med.

Alla orter i vår kommun ska vara lika spännande som glasriket i dess helhet. Vi har mycket att locka med, Moberg, bränneriet och golfbanan i Vissefjärda, Klasatorpet och galleriet i Långasjö såväl som galleri i Johansfors som Algutsboda. Vi bär ett ansvar för att butikerna i våra samhällen får kunder, att kommunen blir spännande. En viktig faktor för en helhet är bra kommunikationer Vi har järnvägen där vi har bidragit till ett rejält lyft. Vi har också ombyggnaden på väg 25. Vägen som går förbi våra orter i norr. Tar vi inte tillvara denna unika chans att satsa på Boda samhälle far turisterna förbi. Vi kan genom köpet av lokalerna i Boda bidrar till att människor blir intresserade av vår bygd. Givetvis ska vi inte låta dem stanna i Boda för att därefter ge sig iväg, nej vi ska vara så breda i vårt utbud och ge vägvisning till hela vår bygd så att det blir intresse att vara kvar några dagar och väcka viljan att komma tillbaka.

Vi har många samtal med aktörer som tror på oss. Näringen ska inte själva behöva lösa sitt och kommunen bara ansvara för sina åtaganden som skola, vård och omsorg. Det finns ingen kommun som kan svära sig fri från att vara med i samhällsbyggandet. Kommunen måste vara en kugge och ge sitt allt för att hjulet ska snurra. Kommunen måste vara med att skapa förutsättning för att näringslivet ska växa.

Lika värdefullt som näringslivet är för kommunen lika värdefullt är det att en kommun finns med och vågar ta risker i olika sammanhang. En kommun som finns med och står på tå, tar för sig och ger människor som bor i bygden de förutsättningar och den framtidstro som är ett måste kommer också att få ett bevis på att vara den kommun som andra vill komma till, både som besökare och inte minst som innevånare för att känna delaktigheten. För oss i Emmaboda är detta den största utmaning vi har, orkar vi inte med att besluta om det svåra så ska vi inte tro att vi kommer vidare hur gärna vi än vill.

Artikeln är skriven av: Ann-Marie Fagerström (S)
Kommunalråd i Emmaboda

2 kommentarer:

Fredrik sa...

"Vi vet att Åfors och Johansfors är två bruk som var/är i farozonen."
Om glasbruken har varit eller är i farozonen tycker jag ett kommunalråd borde veta då man gör en investering inom samma bransch i samma kommun. Eller vad anser du Nicke?

Nicke Grozdanovski sa...

Hej Fredrik. Tack för kommentar. Jag tror mig veta att du menar att om man vet farozonen för dessa två glasbruk så är det inte ekonomisk läge att köpa glasbruket i Boda.

För det första ska inte Emmaboda kommun driva glasbruk i den bemärkelsen som glasindustrin gör. Vi ska göra en turistsatsning i Boda Glasbruk och i övriga Algutsboda socken. Vi ska ha glasblåsning men inte i den industriella skalan.

För det andra tror vi på denna satsning genom att vi får hit besökare så kan vi göra reklam för övriga bruk som finns i vår kommun med andra ord Åfors och Johansfors och övriga studiehyttor.