onsdag, januari 20, 2010

Ett mänskligt, rättvist och modernt samhälle kräver ett starkt Vänsterparti!

Vänsterpartiet arbetar för ett regeringsskifte. En ny rödgrön regering där Vänsterpartiet ingår måste göra skillnad. Ett starkt Vänsterparti i en sådan ny regering kan driva samhället åt vänster med en politik som gör Sverige mer mänskligt, mer rättvist och mer modernt.

Den borgerliga regeringen krackelerar och riskerna för desperata regeringsbeslut ökar. Dess olika experiment har redan fått förskräckande konsekvenser: Klyftorna i samhället ökar och förnedringen av sjuka och arbetslösa skapar ett kallare samhälle. Olika beskattning av pension och arbetsinkomst bryter mot likabehandlingsprincipen. Vad vi i själva verket ser är en diskriminering av arbetslösa, sjuka och pensionärer. Den borgerliga regeringens politik, alltifrån utförsäljningar av folkets egendom till ifrågasatt vargslakt har inte stöd hos folket.

En kommande rödgrön regering måste snabbt återställa förtroendet för det civila samhället. Vänsterpartiet i Kalmar län föreslår att följande punkter kommer högt upp på en rödgrön regerings dagordning:

1.En sjukförsäkring som kännetecknas av humanitet och effektiv rehabilitering.

2.En höjd A-kassersättning så att majoriteten av löntagarna får 80% av sin inkomst vid arbetslöshet.
3.Lika beskattning av pensioner, A-kassa, sjukersättning och arbetsinkomster.

4.En stoppad avreglering av järnvägstrafiken. Ge SJ uppdraget att driva en effektiv och modern järnvägstrafik över hela landet. Kommunerna skall inte betala för byggande och drift av järnvägarna.

5.Stärkning av kollektivavtalens ställning.

6.Skatter är välfärd. Välfungerande skola, äldreomsorg och sjukvård kostar. Offentliga sektorns andel av BNP måste öka. Stoppa skattesänkningar med lånade pengar!

7.Gotlandstrafiken från Oskarshamn skall självklart drivas vidare och skötas av staten.

8.För att klara kraven på minskad klimatpåverkan måste Sverige fortsätta satsa på de miljöeffektiva energislagen vind, sol och vatten. Boendet måste bli mer energieffektivt och kraven på miljövänliga bränslen intensifieras. Vi kommer inte att godta utbyggd kärnkraft och brytning av giftigt uran. Denna vinter har dessutom visat på en av kärnkraftens svagheter – den är inte driftsäker ens när det är som kallast.
Kort sagt, ett mänskligt, rättvist och modernt samhälle kräver ett starkt Vänsterparti!

Uttalande antaget av valkonferensen lördagen den 16 januari 2010

Inga kommentarer: