tisdag, januari 12, 2010

När luffarna kom till Boda Glasbruk














De fyra luffarna som höll i denna kväll för oss.


I går hade vi majoritets gruppmöte med socialdemokraterna och våra inbjudna gäster från Miljöpartiet. Platsen var förlagd i Boda samlingssal. Vi blev mottagna av ett gäng luffare som hälsade oss välkomna och vi blev bjudna på luffarlandgång som bestod av mörkt bröd med sill, fläsk, köttbullar, rökt korv, potatis, ägg, en äppelskiva och inlagd gurka.














Snacke Per gjorde skäl för sitt namn.
Här visar han ett exempel på trådtjack. Trådtjack är luffarslöjd. Tekniken att tillverka trådarbeten är enkel. En grövre tråd används till stomme som sammanbinds med klenare dimensioner. Tråden bockas och formas med hjälp av tänger, mallar och händerna. För att dekorera arbetena användes tex ulltofsar och pappersremsor. Allt man gjorde hade en praktiskt nytta. Sen sålde man de och fick därmed inkomster.














Hönsalotta håller ett tal...



Efter den goda landgången så var det Snacke Per och Hönsalottas tur att ta över och med stor entusiasm berättade de om luffarnas historia och om luffarna själva. Hur det kom sig att de blev luffare och vad de livnarde sig på. Det gjorde de b la genom att sälja egna målade tavlor och trådtjack. Sen blev det även härliga luffarhistorier som ibland var sanna och ibland kanske inte så sanningsenliga men väldigt underhållande.











Hönsalotta döper Bildningsnämndens ordförande Jan Olof Jäghagen. Till höger Gudmor Kristina Ideström












Även Luffarkvinnorna försökte försörja sig med olika hantverk.





Det var en väldigt underhållande och trevlig kväll som vi fick uppleva igår. Jag är väldigt glad att vi i vänsterpartiet bidragit med att denna verksamhet är på väg till Boda Glasbruk. Att vi i Emmaboda kommun får en sådan här turistattraktion både för våra turister men även för oss urinvånare



För får mer information är ni välkomna att besöka Boda Glasbruk och Luffarmuseumet när det öppnar så småningom.

Vill ni inte vänta tills dess så klicka in på den mycket informativa hemsidan:
klicka på Luffarmuseum:
här

3 kommentarer:

Mikael.R.Nilsson sa...

bra reportage men du glömde att det var ägg på luffarlandgången oxå

Mikael.R.Nilsson sa...

och äppleskiva

Nicke Grozdanovski sa...

Tack Micke..Visst ja.. :-) de glömde jag.. ska skriva in det genast.Att de fanns så mycket på en luffarmacka