fredag, januari 29, 2010

Nytt angrepp på facket från EU

EU-kommissionen agerar nu för att försvaga den svenska modellen på arbetetsmarknaden ytterligare. I Tyskland, Sverige, Danmark, Österrike och Norge bestäms många avtalspensioner inom kommunerna genom kollektivavtal.

Parterna kommer också överens om vilka bolag som ska sköta avtalspensionerna. Det är en viktig del av spelet om löner och andra arbetsvillkor. EU-kommissionen försöker nu ta ifrån arbetsmarknadens parter detta verktyg.

Kommissionen har anmält Tyskland till EU:s domstol, och kräver att pensionsförvaltningen ska upphandlas i anbudsförfarande. Tanken är att de bolag som lägger de billigaste anbudsförslagen ska vinna upphandlingen.

Sverige har ställt sig bakom Tyskland genom att ”intervenera” vid de muntliga förhandlingarna i EUs domstol. Detta efter att såväl Arbetsgivarna som facket uppmanat dem att göra det. Om domstolen ger kommissionen rätt kan det betyda att alla EU-länder måste kräva att tjänstepensioner måste upphandlas, inklusive Sverige.

- Det skulle innebära att löntagarna och fackförbunden förlorar ännu mer makt, säger Eva-Britt Svensson (V), EU-parlamentariker. Vi har redan förlorat möjligheten att kräva att utländska företag betalar rimliga löner. Den svenska modellen på arbetsmarknaden fortsätter att urholkas, trots löftena om motsatsen inför medlemskapet.

2 kommentarer:

AH sa...

Vad skall facket ha makten till?

Nicke Grozdanovski sa...

Att göra det fackföreningarna har gjort i över 100 år... stärka löntagarnas positition i samhället på olika sätt