tisdag, januari 05, 2010

Regeringen bör ompröva beslutet om licensjakt på varg

Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Wiwi-Anne Johansson begär en interpellationsdebatt med miljöminister Andreas Carlgren om vargjakten.

- Regeringen har sagt att vargjakten ska vara "begränsad och strikt kontrollerad". Menar miljöministern verkligen att den genomförda massjakten på varg där 12 000 jägare har getts tillstånd att skjuta av hela 10 % av vargstammen, och där överträdelser och skadeskjutningar har förekommit, har varit "begränsad och strikt kontrollerad"?

- Jag vill att miljöministern förklarar vilken vetenskaplig grund regeringen baserar sin vargpolitik på. Vargstammen är enligt forskarna på SLU långt från gynnsam bevarandestatus. I det läget är det helt orimligt att tillåta en minskning av vargstammen. Vänsterpartiet menar att regeringen bör ompröva beslutet om licensjakt på varg.

- I vanlig ordning består regeringens miljöpolitik bara av fina ord om biologisk mångfald utan något vettigt innehåll. Miljöministern får faktiskt ta och förklara för svenska folket hur den avser att se till att vargstammen ska bli livskraftig. Ännu har regeringen inte gett något svar på detta utan fallit för vissa intresseorganisationers intensiva lobbying mot vargen, avslutar Johansson.

1 kommentar:

Návdi sa...

Den nuvarande regeringen sitter inte länge. De röd-gröna måste komma överens om att avskaffa licensjakt på varg och göra upp en ansvarsfull förvaltningsplan för rovdjuren.

Gå in och läs om Aftonbladets SIFO-undersökning på
http://www.vf.se/Nyheter/Varmland/Klar-majoritet-stodde-licensjakten-100108.aspx

Att 35 procent av de som röstar på Miljöpartiet och 47 procent av de som röstar på Vänsterpartiet skulle vara för licensjakt på varg tror jag inte ett dugg på !
Dessa siffror tyder på att urvalet icke är statistiskt säkerställt.
Så den undersökningen kan man inte lita på !