onsdag, februari 17, 2010

Björn Ferry blev historiskt i går.

I går fick Björn Ferry smaka segerns guldsmakliga sötma när han vann herrarnas jaktstart över 12,5 km. Efter sprinten låg han 1 minut och 12 sekunder efter segraren Vincent Jay från Frankrike som startade först i jaktstarten eftersom startordningen baseras av sprintens resultat. Det blev ett fantastiskt lopp för Björn som sköt felfritt i de tre första skjutmomenten och med mycket bra skidor var han i kapp fransmannen Jay inför sista skjutningen. Där fick Ferry sin första bom men även Vincent Jay missade och för hans del var det andra gången. Men efter avklarad straffrunda visade Ferry vilken snabb skidåkare han är då han knäckte fransmannen sista kilometrarna in mot mål. Inget hotade Björn Ferrys väg mot ett efterlängtande guldmedalj. Segermarginalen till tvåan, som inte blev fransmannen utan Christoph Sumann från Österrike som på slutet passerade en slutkörd Vincent Jay, blev 16.5 sekunder. Detta betyder att den oftast härligt kaxigare Björn Ferry för alltid har skrivit in sig i den olympiska historieböckerna.

Även damerna körde sin jaktstart i skidskytte och här kom Anna Carin Olofsson i fokus på två sätt. För det första missade funktionärerna att släppa iväg henne i tid utan hon fick vänta 15 sekunder för längre. Detta korrigerades under loppet till rätt tid men det måste ändå ha stört ACO i hennes lopp. Men vad hon sen presterade i spåret och skjutvallen är riktigt enastående. Från 20 plats innan loppet och 57,5 sekunder hämtade hon in mycket av detta så att det räckte inte till en medalj men väl en fjärde plats. Hon sköt en bom på 20 möjliga skott och det är klart godkänt. Vann gjorde tyskan Magdalena Neuner som passerade den slovakiska sprintsegraren Anastasiya Kuzmina som kom tvåa i resultatlistan.

I går började också hockeyturneringen för herrarna med USA- Schweiz där amerikanarna hade de lite jobbigt under hela matchen men lyckades tillslut vinna med 3-1. Däremot stora siffror för de två stora guldfavoriterna Kanada som slog Norge med 8-0 och Ryssland slog Lettland med 8-2. Bra start alltså för dessa två lag. Stora siffror blev det i damturnerinen där USA slog Ryssland med hela 13-0. Det är lite synd att det är så ojämnt mellan lagen i damhockeyn som annars när det är jämt och spännande är väldigt kul och titta på.