onsdag, februari 24, 2010

Föräldraledighet: En rättighet för pappor men en skyldighet för mammor

EU:s nya regler för föräldraledighet innebär i en skyldighet för mammor att ta ut de första sex veckorna. För pappor däremot är det en rättighet till två veckors ledighet men de har fortfarande inga skyldigheter.

Det säger Eva-Britt Svensson (V), EU-parlamentariker. Parlamentets jämställdhetsutskott röstade på tisdagen om de nya reglerna för mammaledighet.
- Förslaget reducerar kvinnor till enbart mödrar. De nya reglerna talar nästan bara om mamman, pappan nämns knappt. Det är ett klart tecken på den europeiska högerns kvinnosyn, att mamman ska stanna i hemmet när barnen fötts.

- I Sverige har vi föräldraledighet, men detta kommer att tvinga oss att införa mammaledighet.

- Det är svagt av den svenska regeringen att de inte lyckats förklara Sveriges inställning i kommissionen och rådet.

- De nya reglerna kommer att förbättra situationen för många i EU. Men för länder som redan har en modern föräldraförsäkring, som Sverige och de andra nordiska länderna, är det ett fånigt steg tillbaka. Varför ska kvinnan tvingas vara hemma med sitt barn i sex veckor? Varför ska vi göra det som är bra i form av en rättighet till något dåligt i form av ett tvång? Jag försökte ändra på detta men fick inte stöd.

Utskottet röstade igenom en obligatorisk ledighet för mamman i sex veckor efter förlossningen. Detta kommer att tvinga Sverige att ändra lagarna som idag ger mamman och pappan rätt att ta ut minst hälften av föräldraledigheten var, oavsett hur gammalt barnet är.

De nya reglerna ska ersätta ett direktiv från 2000 som tvingade Sverige att införa två veckors obligatorisk mammaledighet i samband med födseln. I mars väntas EU-parlamentet ta beslut i plenum, därefter går ärendet till ministerrådet.

Inga kommentarer: