tisdag, februari 16, 2010

Kalla tog första guldet i OS

Så har tävlingarna på Vinter- OS i Vancouver hållit på i några dagar (nätter för oss i denna del av världen) och det har varit intensiva tävlande där väder har haft en betydelse för tävlingarnas utgång. De första dagarna gick inte Sveriges väg, först ut var skidskyttarnas sprinttävlingar, damerna åkte 7,5 km i lördags och herrarna 10 km i söndags. Åtminstone i damernas sprint hade vi goda förhoppningar på medaljer genom Helen Jonsson och Anna-Karin Olofsson Zidek. Men trots bra skytte där Helen Jonsson sköt fulla hus och Anna- Karin Olofsson Zidek fick en miss gick inte skidåkningen lika bra. Jonsson hamnade på tolfte plats 46,5 sekunder efter segrarinnan och Olofsson Zidek kom på tjugonde plats 57,5 sekunder efter. Det visar klart och tydligt skidskyttets svårighet att man måste behärska bägge disciplinen skidåkning och skyttet. Det brukar dessa två kvinnor behärska men i lördags klaffade inte skidåkningen och då går det inte alls bra. Glädjande att Anna Maria Nilsson blev näst bästa svenska på sin sextonde plats. Nu väntar en spännande jaktstart i kväll och chans för revansch för damerna och det finns alla förutsättningar för det. Vann gjorde Anastasia Kuzmina från Slovakien.

För herrarna blev det en bättre placering för Björn Ferry men ännu större tidsdifferans. Han kom åtta men ligger hela 1 minut och 12 sekunder efter segraren trots felfri skytte. Här var det vädret som spelade skidskyttarna ett spratt då ett snöblandad regnmoln drog in över skidskyttarna mitt under tävlingen. Men det är lika för alla så det måste ha handlat om fel vallning från svensklägrets sida. Övriga två svenskar kom långt ner på resultatlistan. Men Björn Ferry har en liten chans i dagens jaktstart men då måste benen och skidorna vara perfekta samtidigt som han har fortsatt felfri skytte. Vann gjorde Vincent Jay från Frankrike.

Vi hade även medaljchans i puckelpisten genom Jesper Björnlund men han kom åtta i finalen. Annars är puckelpist en fantastisk TV sport där fart och eleganthet mixas i en härlig blandning. Även Snowbord cross som avgjordes i natt är en härlig och fartfylld idrottsgren som passar i TV och som man tyvärr inte visar alltför ofta.

Våra hockeydamer har inlett med två segrar och är nu klara för semifinal trots att en gruppspelsmatch återstår mot Kanada. I lördags slog man Schweiz med 3-0 och i natt Slovakien med 6-2. Största minnet från damturneringen hittills är dels Kanadas 18-0 seger mot Slovakien och då hur slovakiskorna med sin duktiga målvakt i spetsen kämpade och slet hela matchen trots att man stundtals blev totalt utspelade. Sen denna glädje då Schweiz gjorde sitt första mål någonsin mot Kanada vid ställningen 0-5 som var lika stort som om man skulle ha slagit in segerpucken i en OS-final. Att man sen förlorat med 1-10 spelar ingen större roll när man äntligen fick spräcka nollan. OS handlar om mycket mer än bara medaljer.

Det bästa spara vi till sist och det var det som hände i går på skidstadion. Marcus Hellner gjorde ett fantastiskt lopp på herrarnas 15 km fristol och satte allt på spel redan från start. Första varvet gick bra och han var på klart medaljplats innan han stumnade totalt på andra och sista varvet. Trots det kämpade han så att han var endast var 1,5 sekunder från en bronsplats när han tillslut staplade in i målet. Med tanke på att han var helt utpumpad så är det imponerande att han ändå var så lite ifrån en medalj. Det kunde lika gärna ha gått åt andra hållet. Vann loppet gjorde schweizaren Dario Cologna.

Efter två tävlingsdagar utan medaljer kom så äntligen en sådan och det blev av de ädlaste valör då Charlotte Kalla på ett imponerande sätt vann damernas 10 km fristil. Hon var på förhand en av favoriterna och visade redan från start att hon skulle bli att räkna med och hon ledde från start till mål. Tillslut blev det 6,6 sekunder marginal ner till tvåan. Heta Kalla flög fram i skidspåren och denna gång hade vallarna gjort ett fantastiskt jobb med hennes skidor. Alltid kul med svenska framgångar i ett OS, speciellt när man är en av favoriterna och håller hela vägen ut. Men vi ska veta att det är små marginaler i ett mästerskap och att man måste pricka in allt till 100% och att allt måste klaffa. Det gjorde det för Charlotte Kalla i går och jag vill sända mina varma gratulationer till henne.