tisdag, februari 16, 2010

A-Kassa och sjukförsäkringsfrågor i fokus när Vänsterpartiet höll öppet möte i Emmaboda















Torbjörn Björlund och LiseLotte Olsson höll i det öppna mötet i Emmaboda Folkets Hus.


Klockar 14.24 steg våra gäster från riksdagen ut från sitt tåg på Emmaboda station. Vi hade äran att hälsa Torbjörn Björlund och LiseLotte Olsson välkomna till Emmaboda. För Torbjörn var detta inte första gången utan han har varit hos oss två gånger tidigare. För LiseLotte var det däremot första gången hon var i Emmaboda.

Efter incheckning på hotell Amigo drog vi vidare till arbetsförmedlingen där vi skulle träffa chefen för arbetsförmedlingen Lars Häggbring med sin personal som bjöd på fika och information. Dock fick inte pressen närvara under informations mötet. Det blev en intressant diskussion om arbetsmarknadsläget och de utförsäkrandes situation. Personalen där vittnade om att allt har gått snabbt med de nya reglerna och att de inte har hunnit med. Men personalen gör så gott de kan efter rådande läge. Deras egna arbetssituation har förändrats och de har sett många tårar men även människor som blivit hjälpta även om de sistnämnda är i mindre antal. Det är svårt att hitta arbete för de utförsäkrade även om förmedlingen jobbar för högtryck.

Efter besöket på arbetsförmedlingen var det dags för lite mat på Café Emma där vi fick sitta i fred och diskutera lite internt där Torbjörn och LiseLotte berättade från sina uppdrag och arbeten och vi berättade lite om vårt lokala arbete som vi bedriver i vår kommun. Alltid trevligt tycker jag att byta tankar och idéer med intressanta personer.

Vårt öppna möte var förlagt i Emmaboda Folkets Hus där vi hade hyrt Glasblåsaren. Mötet öppnade klockan 18.00 och 25 personer hade hittat hit. Kanske något mindre än väntat men de som var där var väldigt engagerade och disskusionslystna. Kvällens enda negativa sak var att vi inte kunde visa filmen "Det är inte Okay" som Walle Olsson, fotograf/filmare och reporter har gjort där han följt några personer som är sjuka och nu blivit utförsäkrade. Det var tekniken som inte riktigt ville vara med oss. Vi får återkomma vid ett senare tillfälle då vi kan visa filmen för den är klart sevärd. Men det blev ändå ett bra möte full med diskussioner där Torbjörn och LiseLotte på ett förtjänstfullt sätt redogjorde för Vänsterpartiets syn på arbetsmarknads och socialförsäkringsfrågor. Detta är frågor som engagerar människor och de som hade kommit till mötet ville veta vad vi tycker i dessa frågor och tror att de tycker att vi har bra värderingar och politik att möta de sjukförsäkrades situation. Vi har en tydlig empatisk ståndpunkt där vi vet att regeringens politik slår hårt mot människor som är mest utsatta och det är en politik som vi vill ändra på.
















En del av de åhörarna på mötet som med liv och lust deltog i diskussionerna



Det var ingen på mötet som var emot vår politik utom en kanske. Men personen var inte närvarande på mötet men hade ändå gett oss sin vink på ett mycket speciellt sätt. Två timmar innan mötets början hade Östrans reporter på plats Anna Börje fått ett mail från Eva- Bengtsson Skogsberg, riksdagsledamot för moderaterna och hemmahörande numera i Pukeberg, Nybro men har tidigare varit verksam och boende i Emmaboda kommun. Hon skrev i mailet att vi i vänsterpartiet med regelbundenhet tar hit företrädare för vårt parti för att svartmåla regeringens sjukförsäkrings politik. Hon tycker att vi i vänstern skrämmer människor i onödan men det kan jag försäkra Eva Bengtsson Skogsberg att skrämmer det gör regerings cyniska politik och att det är dags nu att ta ansvar för sin politik och komma ut till verkligheten. Att skriva mail till de lokala medierna innan ett offentligt möte är inte förbjudet men det känns mycket märkligt och desperat från Evas sida. Vänsterpartiets öppna möte i Emmaboda "Stoppa hetsjakten på sjuka och arbetslösa" blev tydligen politiskt mycket känslig för moderaterna. Hennes mail var ett förfarande som Östran reportern förklarade att hon trots 30 års erfarenhet aldrig upplevt tidigare. Även om inte Eva kunde närvara på vårt möte hade mycket väl någon annan företrädare eller sympatisör för regeringens politik kunnat komma mötet och möta verklighetens folk och ta en debatt med oss. Våra möten är öppna för alla och detta inkluderar även högerpartiernas företrädare. Men vi kommer inte precis att göra vågen för den rådande högerpolitiken som förs i vårt land. Men att närvara på mötet hade känts mer ärligt och mer rakryggad än skicka mail till media.













LiseLotte och Torbjörn med var sin Elmskål från Johansfors Glasbruk som de fick som gåva från oss i Vänsterpartiet i Emmaboda kommun som tack för att de kom till oss.


Slutligen vill vi tacka LiseLotte Olsson och Torbjörn Björlund för deras insats under kvällen. Hoppas vi ses snart igen för ni är alltid välkomna hit till oss. Vi vill också tacka alla som kom på vårt möte och med er kunskap och erfarenhet bidrog till ett väldigt lyckad möte. Vi vill tacka Emmaboda Folkets Hus vaktmästare Jan "Higgins" Gustavsson som gjorde allt han kunde för att få tekniken att fungera men tyvärr gick det ändå inte. Vi vill tacka alla på Café Emma för deras trevliga bemötande och att vi fick låna deras övervåning för mat och interna diskussioner.Tack även till alla på Arbetsförmedlingen för ett intressant besök och för fikat vi fick.

Läs mer om mötet:

Östran
Barometern
Mikael Nilsson
Kaj Raving
Kaj Raving

Inga kommentarer: