onsdag, februari 24, 2010

Skrällarna som uteblev och en storfavorit som växlade fel bana

Hockeyns play off matcher till kvartsfinalerna spelades i går kväll och natt. Fyra matcher var det som gällde och det blev dramatiskt i tre av matcherna. Det var bara Kanada som vann enkelt med hela 8-2 mot Tyskland. Den första matchen mellan Schweiz- Vitryssland gick t o m till straffar efter att det stått 2-2 efter full tid och förlängning Schweiz förde matchen under ordinarie tid och förlängningen, vann skotten klart med 42-22, men vitryssarna var vassa i sina kontringar och betydligt mer effektiva. Dessutom fick laget hjälp med 1-0-målet efter en tavla av schweiziske NHL-målvakten Jonas Hiller, Anaheim. Han skulle blockera en förlupen puck, men misslyckades och i stället kunde Alexej Kaljusnyj trycka in 1-0.Schweiz vände dock efter två mål i numerära överlägen genom Julien Sprunger och Hnat Domenichelli. Men även Vitryssland utnyttjade ett power play-läge och kunde kvittera genom Konstantin Zacharov i slutet av den andra perioden. Det är andra OS-turneringen i rad som Schweiz når kvartsfinal. I Turin tog det stopp mot Tre Kronor.

Lettland blev ingen lätt match för Tjeckien trots en bra start med 2-0 efter första perioden där det mycket väl kunde ha stått 4 eller 5-0. Men i början av andra klev storstjärnan Jaromir Jagr av skadad. Lettland tog sig då in i matchen, fick in en reducering och kvitterade rättvist med knappt fyra minuter kvar. 05.10 in i sudden frälstes ett skärrat Tjeckien av David Krejcis 3-2-mål.

Även Slovakien fick en bra start mot Norge. Efter en ful tackling av norrmannen Ole-Kristian Tollefsen som träffade Lubos Bartecko i ansiktet. Slovaken föll samtidigt som han tappade hjälmen och han träffade isen med bakhuvudet och började blöda kraftigt. Han fördes sen till sjukhus med befarad hjärnskakning .Tollefsen fick matchstraff och där fick Slovakien utdelning genom att göra två mål. Men Norge åt sig in i matchen och efter 1-3 underläge efter första så hade man kommit i kapp till 3-3 när andra perioden tog slut. Det var med en tiondel kvar av andra perioden som Anders Bastiansen kunde kvittera till 3-3. Men 8.41 in på tredje perioden kunde Marian Hossa göra 4-3 till Slovakien vilket blev slutresultat trots ett Norsk tryck på slutet.

Skidskyttedamerna hade sitt sista lopp i går då stafetten över 4x6km genomfördes. För Sverige körde Elisabeth Högberg, Anna Carin Olofsson-Zidek, Anna Maria Nilsson och Helena Jonsson. Svenskorna gjorde en godkänd insats även om det inte blev någon medalj denna gång heller utan Sverige slutade på femte plats. Ryssland tog guld efter lysande skytte. Frankrike gjorde en bragd som tog silver trots två straffrundor av Dorin på tredje sträckan. Tyskland tog brons.

Holländaren Sven Kremer har haft roligare kvällar än den han fick uppleva i går i Vancouver. Holländaren ledde stort i Skridskons 10000 m och var på väg mot guldet när han missade i växlingen av bana med sju varv kvar och körde fel resten av loppet. Det var Kramers tränare Gerard Kemkers som fick hjärnsläpp och skrek att han skulle växla bana, helt felaktigt och blev därmed diskad trots att han hade bästa tid. Tänk att träna och slita i flera år och sen växla fel när det väl gäller. Bitter för Sven Kremer. Sydkoreanen Lee Seung-Hoon hade näst bästa tid och jublade åt sitt guld redan innan Kramer hade passerat mållinjen.