måndag, februari 01, 2010

Veckans lag

Två finaler avgjordes i går i två olika mästerskap. Den ena i Moskva och det andra i Wien. Båda vinnarna i de finalerna bli utsedda till veckans lag.

Vi börjar i Moskva där Svenska bandylandslaget i en dramatisk match besegrade hemmanationen Ryssland i bandy VM. Slutresultatet blev 6-5 efter förlängning. Bakom de siffrorna döljers sig en dramatisk och välspelad final från båda dessa lag. Sverige var inte favoriter i finalen utan fick plocka fram de bästa från varje spelare. Guldet var nära när Patrik Nilsson gjorde 5-4 i den 86 minuten på straff men även Ryssland visade prov på stor moral och lyckades få in kvitteringen i den andra övertids minuten på en vacker klubbstyrning framför den utmärkte Svenske målvakten. Förlängningen blev fortsatt dramatisk och ryssarna skapade stora chanser innan Daniel Mossberg tillslut kunde avgöra med sitt 6-5 bakom en förtvivlad rysk målvakt. Detta var Sveriges 10 bandyguld och den första man har tagit i Moskva. En härligt insats av bandylandslaget som förtjänar att bli utsedda till Veckans lag.

Den andra finalen var EM-finalen i handboll mellan Kroatien och Frankrike där det blev en riktig holmgång i Wien. Frankrike som tagit OS-guld 2008, VM guld 2009 och så tog man nu EM-guld efter 25-21. Man avgjorde matchen med ett mäktig ryck i slutet av första och början på andra. I slutet av första gick fransmännen från underläge 9-12 till paussiffrorna 12-12. Sen sprang man iväg efter paus till en tre måls ledning som man aldrig sedan släppte. Den franska handbolls maskinen malde ner ett tappert kämpande Kroatien. Frankrike är världens bästa handbollslag och har som enda nation hittills varit regerande mästare i tre olika mästerskap samtidigt.

Veckans lag: V 4: Sveriges Bandylandslag, Frankrikes Handbollslandslag