lördag, februari 13, 2010

Ytterligheterna när Vinter OS invigdes i natt

När den vackra OS invigningen genomfördes i natt låg den georgiske rodelåkaren Nodar Kumaritasjvili tragiska dödsfall tidigare under dagen som en tung skimmer över evenemanget. I ett träningsåk i rodelbanan tappade han kontrollen över sin rodel i en fart runt 145 km i timman och kastades ur banan och slog i en metallstolpe. Han fördes till sjukhus men hans liv gick tyvärr inte att rädda. Tankarna en sådan här dag går till hans anhöriga, vänner och övriga i den georgiska OS-truppen samt övriga OS trupper på plats i Vancouver. Alla vi andra idrottsälskare lider givetvis också en dag som denna. Vi vet att sportutövande ibland är farlig. Oavsett om riskerna handlar om fysisk närkontakt, fart, akrobatik eller andra faror så sker det skador. Men ingen ska behöva mista livet i sitt idrottsutövande men tyvärr inträffar det som det tyvärr gjorde med Nodar Kumaritasjvili. Säkerheten måste dock vara 100% och där får man inte tumma på en millimeter.

Själva invigningen var som vanligt en pampig historia. Man hedrade den omkomne Nodar Kumaritasjvili några gånger under invigningen och det kändes som det blev en värdig hedrande av den omkomne. Det blev som vanligt en hel del historiska tillbaka blickar på Kanadas historia och då hade indianerna sin givna plats i invigningen. Sen var det sedvanliga ceremoniella inslag som OS fanans hissande, alla deltagares inmarsch, tal av olika höjdare och sist men inte minst tändandet av OS elden där fyra kanadensiska legender Wayne Gretzky (Ishockey), Nancy Greene (alpint) , Catriona LeMay-Doan (skridsko) och Steve Nash (basket) skulle tända OS-elden. Men något strulade och endast tre av fyra ben till fundamentet reste sig med ett större fundament i mitten. Som tur var det fungerade det ändå och det som ska se ut som en lägereld brann vackert inomhus arenan BC Stadium inför dryg 60000 åskådare

Invigningen var en värdig start på de 21 vinterspelen som tyvärr fick ett tragiskt start men jag hoppas alla hedrar den avlidne georgien med att göra Vinter OS i Vancouver 2010 till en idrottslig fest som är ren från fusk och doping. Let the games beginn.

Inga kommentarer: