måndag, mars 01, 2010

Femmilen och hockeyfinalen avslutade OS

Så var då de XXI Olympiska vinterspelen i Vancouver avslutade och det blev som traditionen säger femmilen och hockeyfinalen som avslutade det hela. Sverige tog medalj ända in i slutet då Johan Olsson tog brons på herrarnas längdistans 50km. Eftersom man sedan några år inleder de fem långa milen med en masstart istället för intervall så blir det oftast en klungspurt som avgör. Så blev det även i gårdagens lopp då norrmannen Petter Northug spurtade ned tysken Axel Teichmann på upploppet. Tysken försökte rycka i sista backen med 500 meter kvar men Northug gled i kapp och stakade sig relativt enkelt förbi. Northug tog därmed två guld, ett silver och ett brons i Vancouver. När masspurten började var fem åkare med i medaljsstriden och där slutade som sagt Johan Olsson på tredje plats och det blev Sveriges elfte medalj sammanlagt. Johan Olsson kämpande närmast med schweizaren Dario Cologna om bronspengen men när han föll i början av upploppet kunde Olsson åka in som trea i mål. Detta trots att Olsson var med i en massvurpa efter 20 km men han var snabbt uppe och tappade inte alltför mycket kraft och kunde haka på täten. Som traditionen bjuder så får femmils medaljörerna ta emot sina medaljer under själva avslutningsceremonin. Johan Olsson kommer att ha något att berätta för barnbarnen när han blir äldre. Om hur det var att ta emot en OS-medalj inför 60 000 inne på BC Place och miljoner tv-tittare. Ett minst sagt minne för livet.

Århundrades match hade hockeyfinalen mellan Kanada- USA blivit kallad på förhand. En match som hade allt i sig som vi hockeyälskare gillar. Derby, prestige, lillebror mot storebror perspektivet och allt som är runt omkring lagen och länderna. Storfavoriten Kanada mot uppstickarna från USA som inför matchen var obesegrade. Listan kan göras lång. Om det blev århundradets match låter jag vara osagt men en match att minnas blev det definintvit. Ingen blev besvikna, möjligtvis amerikanarna då som förlorade finalen men inte ens de kan vara missnöjda med lite perspektiv på matchen. Matchen inleddes med ett riktigt högt tempo och var tät den första halvan av första perioden. Men det är ändå Kanada som tar ledningen efter att Jonathan Toews skjutit in en retur från Ryan Miller efter 12.50 i första perioden. Publiken på läktarna, som i princip var helt röda, blir vild. Det höga tempot fortsatte och Kanada behöll ett litet övertag av matchen. Sju minuter in i andra kunde Corey Perry fri framför mål utöka ledningen till 2-0 efter ett fint anfall. Men USA fortsatte köra på och fem minuter senare styrde Ryan Kesler in 2-1 på skott från Patrick Kane och matchen tätnade igen. Ett viktigt mål för USA.I mitten på sista perioden började Kanada bevaka sin ledning och hade segern i sin hand men med bara 24 sekunder kvar, när USA hade tagit ut sin målvakt och pressade framför Kanadas mål sköt Zach Parise hockeyfinalen till förlängning. Där tog dock hemmalaget kontrollen och efter flera bra målchanser steg Crosby fram och avgjorde 7.40 in i sudden death. Noterbart är märkligt nog medaljfördelningen detsamma på dam och herrsidan i hockey. Kanada, guld, USA, silver och finland brons.

Knappt två timmar efter att den sista tävlingen var avgjord startade avslutningsfesten i BC Place med cirka 60 000 åskådare på plats.
Regissören David Atkins lovade lättsam underhållning med hyllningar till Kanada. Så blev det också.Sånger, artister, parader och tal avlöste varandra snabbt. Bland de mer namnkunniga som hyllade och drev med stereotypen av en kanadensare märktes Michael Buble, Michael J Fox, William Shatner och Ariana Chris. Rocklegenden Neil Young - en flitig besökare på Kanadas ishockeymatcher - sjöng "Long may you run" samtidigt som den olympiska elden släcktes och efter att spelen förklarats avslutade av Internationella olympiska kommitténs ordförande Jacques Rogge.Han hade tidigare på dagen förklarat att spelen varit till full belåtenhet men att det går inte att glömma den tragiska olyckan i rodelbanan där Nodar Kumaritasjvili från Georgien omkom efter ett misslyckat träningsåk. Trots det lyfter han fram spelen som ett av de främsta hittills. John Furlong, Vancouverspelens huvudman, höll ett känsloladdat tal där han hyllade idrottare, publik och arrangörer.

Inga kommentarer: