onsdag, mars 03, 2010

Hammarby klara för semifinal

Så var det andra hindret mot SM-guldet avklarat när Bajen i går i den fjärde kvartsfinalen slog Sirius på finalarenan Studenternas med 7-4 trots underläge i paus 3-4. Sirius var piskade att vinna eftersom de låg under med 1-2 i matcher och man var bra med i matchen hela tiden. Men Hammarby spelade smart och malde till slut ner Uppsala laget i andra halvlek där tyngden och effektiviteten framför mål fällde avgörandet.

Dock var det Hammarby som tog ledningen genom Johan Östblom efter en fin passning av Patrik Nilsson. Sirius replikerade omgående till 1-1 efter fyra minuter när Andreas Werner gjorde mål på hörna. Målen kom tätt i början av matchen för i den nionde minuten kom Bajens 2-1 på ett vackert frislag signerad David Karlsson. Sen dröjde många minuter innan nästa mål kom. Efter den målrika inledningen spelar Sirius extremt defensivt under den följande kvarten och Hammarby har svårt att skapa chanser. Lagen har varsin hörna och ett par andra halvheta chanser var innan Sirius genom en praktträff av Joachim Boivie i den tjugosjunde minuten kan kvittera till 2-2, igen på hörna. Efter 30 minuter får Hammarby straff och på den gör Patrik Nilsson mål och återigen var Hammarby i ledning. Ny straff i den 35 minuten denna gång för hemmalaget och ny kvittering genom Patric Roos. Innan halvleken var över i den 43 min skulle hemmalaget dock ta ledningen på ett elegant spelmål. Andreas Eskhult åker sig fri på högerkanten och kan skjuta ett hårt och välplacerat skott förbi Patrik Nordgaard i den 43 minuten och Sirius var i ledning för första gången och 4-3 blev paussiffran efter 45 min.

Matchen avgjordes på fem minuter mellan 68 minuten och 73 minuten då Bajen gjorde tre raka mål och gick från 3-4 underläge till ledning 6-4. David Karlsson kvitterade till 4-4 i den 68 minuten sedan Johan Östblom snappat upp en felpass och serverat David Karlsson som inte gjorde något misstag. Det gjorde inte heller Patrik Nilsson i den 71 minuten. Efter en slalomtur genom ett förvirrat Sirius försvar drämmer han till med ett otagbart skott och Hammarby var återigen i ledningen. Två minuter senare kunde Kalle Spjuth – mirakulöst tillbaka efter sin knäoperation i december – göra 4-6 på passning av Stefan Erixon. Trots att Hammarbyspelare i sista kvarten åkte ut till utvisningsbänken i parti och minut kunde de kvarvarande spelarna på isen försvara ledningen på ett bra sätt. Sirius var tvungna att vinna och satte alla resurser på offensiven men de kom ingen vart. Istället sätter David Pizzoni Elfving definitivt spiken i Sirius kistan när han gör 7-4 i den 88 minuten. Som om inte detta var nog krönte Patrik Nordgaard sin utmärkta insats i Hammarby målet genom att knipa en straff, slagen av Christian Mickelsson i matchens nittionde minut.

Nu väntar antingen Edsbyn eller Villa Lidköping i semifinalen. Deras matchserie avgörs i en femte och avgörande match i morgon.