tisdag, mars 23, 2010

Jämnställdhetsbonus blev ett fiasko

En rapport från försäkringskassan visar att regeringens jämställdhetsbonus inte haft något resultat på den ojämna fördelningen av föräldradagar mellan kvinnor och män.

-Jämställdhetsbonusen har precis som vi förutsåg när regeringen införde den, blivit ett fullständigt fiasko precis som vårdbidraget. Moderna kvinnor och män vill inte ha bidrag för att vara hemma med sina barn, säger LiseLotte Olsson, riksdagsledamot (V) i socialförsäkringsutskottet.

I dag tar männen ut cirka 20 procent av föräldradagarna. Detta leder till stora problem på arbetsmarknaden för kvinnor som diskrimineras och får lägre lön därför att de förväntas stanna hemma med barnen.

-Vi i Vänsterpartiet vill ha en jämställd föräldraförsäkring där föräldrarna tar ut lika stor del av dagarna. På så sätt får barnen bättre kontakt med båda föräldrarna och arbetet i hemmen kommer att fördelas jämnare mellan kvinnor och män. Regeringens bidrag och bonusar är varken tillräcklig eller nödvändiga för att åstadkomma den förändringen, avslutar LiseLotte Olsson.

Inga kommentarer: