söndag, mars 21, 2010

Lite statistik och historik mellan Hammarby-Bollnäs

Hammarby och Bollnäs har aldrig mötts i en SM-final tidigare. Men i den högsta serien, allsvenskan och sen säsongen 2007/08 elitserien samt i slutspel, har de båda lagen stött på varandra hela 46 gånger med start vintern 1935 (2-2). Hammarby har lyckats överlägset bäst med hela 29 vinster mot 13 för Bollnäs. Bara fyra möten har slutat oavgjorda. Målskillnaden är förkrossande 226-147 i Hammarbys favör. Men statistik är en sak. En SM-final något hela annat.

Hammarbys vanligaste segersiffror är 5-4 och 9-1! De båda resultaten har uppnåtts fyra gånger. Bollnäs har vunnit med 3-2 tre gånger.

Hammarbys största segersiffror är 13-3, hemma på Zinken i elitserien i februari 2002. Bollnäs har som mest vunnit med 6-2, i elitserien hemma på Sävstaås i november 2007. Den målrikaste matchen mellan de båda finallagen spelades i den allsvenska norrgruppen trettondag jul 1998. Då vann Bollnäs med hela 12-9 - en av allsvenskans målrikaste matcher genom tiderna. Men matchens lirare kom från Hammarby. Det var Jonas Claesson som gjorde sex mål!

Målsnålast var det på Söderstadion i januari 1978. Då blev det 1-1. Bara en gång har något av de båda lagen hållit nollan. Det var Hammarby som i januari 1959 vann med 3-0 på Stadion. Lasse Andersson var målvakten som höll nollan.

Tre matcher har ingått i SM-slutspelet, samtliga kvartsfinaler 2003. Hammarby vann alla tre matcherna, men i en krävdes det förlängning.

Publikbäst hittills är mötet på Stadion den 27 januari 1952, den s k "Snoddas-matchen." Hela 7 256 kom då till Stadion. De fick se "Snoddas" lag vinna med 3-2. Publiksnålast var det på Söderstadion i februari 1979. Då såg bara 274 åskådare Bollnäs vinna med 2-1 mot ett Hammarby som låg jumbo i serien.

De båda lagen har också mötts i kvalspel till allsvenskan åtta gånger (1989-95). Här leder Bollnäs med fem vinster, en match har slutat oavgjord medan Hammarby har två vinster.

Här följer fyra klassiska matcher mellan de båda lagen:

Bollnäs centerhalv Gösta "Snoddas" Nordgren hade lördagskvällen den 26 januari 1952 gjort stor succé i radioprogrammet Karusellen med Lennart Hyland, där han sjöng "Flottarkärlek". Dan efter möttes Hammarby och Bollnäs på Stadion och hela 7 256 kom för att se matchen. Eller "Snoddas". Bollnäs vann med 3-2 och Snoddas" var resen i försvaret. Men isens gigant var smokingliraren Nisse Wikman, som gjorde ett av Bollnäs mål. Hammarby saknade sin lagkapten Åke "Plutten" Andersson, som några dagar tidigare skadats i en hockeymatch.

Nyårsdagen 1957 möttes Hammarby och Bollnäs, som var regerande mästare, på Stadion.
Hammarbys statistik mot Bollnäs var dålig. Det hade bara blivit en vinst mot hälsingelaget under alla år, 4-1, 1944. Efter en trevande inledning, 1-1 i paus, kom Hammarby igång. På de sju sista minuterna avgjordes matchen. Då gjorde Hammarby i snabb följd tre mål och vann med 5-1. Gösta "Snoddas" Nordgren, som fortfarande spelade centerhalv i Bollnäs, var definitivt inte samma charmör den här gången som för fem år sen. Nu var han bara grinig. Efter ett överfall på Hammarbys vänsterytter "Gutte" Wetter visades "Snoddas" ut.

"Han försökte skalpera mig", menade en upprörd "Gutte". Efter matchen var "Snoddas" ångerfull. Segern mot Bollnäs banade vägen till SM-finalen för Hammarby, som vann norrgruppen på bättre målskillnad än Edsbyn.

Nyårsdan 1956 förlorade Bollnäs borta mot ärkerivalen Edsbyn, som vann med 4-3. På trettondan väntade nykomlingen Hammarby hemma på Långnäs. Hela 4 063 åskådare var på plats i kylan. De fick se Hammarby ta ledningen med 2-0. Efter paus fick Hammarby sin back Sven Nordström utvisad, då passade Bollnäs på att göra två mål, genom Henry Johansson och Börje Söderbäck. Sen avgjorde Börje en kvart före slutet. 3-2 till Bollnäs, som sen vann fem raka matcher och vann norrgruppen. I SM-finalen besegrades Örebro med 3-2.

Hammarby inledde vinterns spel i elitserien något ojämnt. Efter "bara" åtta poäng på de sju första matcherna väntade Bollnäs på Sävstaås. Nu skulle det väl äntligen vända? Det såg också bra ut till en början. Hammarby tog snabbt ledningen med 2-0, men Bollnäs kom igen och ledde med 3-2 i paus. Sen följdes lagen åt till 4-4, innan Ville Aaltonen avgjorde på slutet, 5-4 till Bollnäs. Efter den här matchen kom Hammarby igång och spelade 18 matcher i rad utan förlust, 16 vinster, två oavgjorda.

Inga kommentarer: