lördag, mars 13, 2010

Pensionerna sänks igen - vad gör regeringen?

Pensionsmyndigheten har lämnat en prognos till regeringen om utvecklingen av inkomstpensionen de kommande åren. Prognosen visar på ytterligare sänkta pensioner de närmaste åren.

Det säger Kalle Larsson, riksdagsledamot V, socialförsäkringsutskottet.

I en interpellation till socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m)ställer Kalle Larsson frågan om regeringen är beredd att ompröva pensionssystemet, mot bakgrund av Pensionsmyndighetens beräkningar:

Beräknad sänkning av inkomstpensionen 2011

Inkomstpension Sänkning

8 000 kronor 248 kronor
10 000 kronor 310 kronor
12 000 kronor 372 kronor
14 000 kronor 434 kronor
16 000 kronor 496 kronor
18 000 kronor 558 kronor
20 000 kronor 620 kronor

- Vänsterpartiet har liksom flera andra, ända sedan det nuvarande pensionssystemet tillkom påpekat dess instabilitet och konsekvenser för pensionärerna. Riskerna har överförts från staten till de enskilda pensionärerna.

Det nya pensionssystemet skulle vara stabilt till nästa istid, enligt en av de politiskt ansvariga, Bo Könberg (FP). Systemets stabilitet klarade dock inte ens den första allvarliga ekonomiska krisen.

- De fem partier som står bakom pensionssystemet vill skyla över dess brister. Inför valåret 2010 ändrade man därför beräkningsreglerna så att de stora sänkningarna av pensionerna kommer efter valet. Men det är knappast hållbart att varje gång pensionssystemets svagheter visas måste det till skatteförändringar eller nya tillfälliga beräkningsgrunder.

- Det centrala är att åtgärda grundproblemet, d.v.s pensionssystemet. Staten och samhället måste ta de ekonomiska riskerna, inte de enskilda pensionärerna. Den så kallade bromsen måste bort. Det är dags att ompröva pensionssystemet. Prestige får inte hindra detta, säger Kalle Larsson.

Kalle Larsson ställer frågan till socialförsäkringsministern:

Är Cristina Husmark Pehrsson beredd att ompröva pensionssystemet?

Inga kommentarer: