fredag, mars 26, 2010

Skärp lagen om visstidsanställningar!

Begränsa de otrygga visstidsanställningarna genom tydliga maxgränser för hur länge en arbetsgivare får ha folk anställda på tillfälliga kontrakt. Det är ett av Vänsterpartiets prioriterade krav inför valet.

- Det är orimligt att människor i praktiken kan tvingas jobba på otrygga visstidskontrakt nästan hur länge som helst utan att ha rätt till en fast anställning. Det ger osäkra inkomster och fortsätter den anställde i en maktlös situation på jobbet, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Ironiskt nog får Vänsterpartiet nu draghjälp av EU-kommissionen, som uppmanar den svenska regeringen att skärpa regleringen av visstidsanställningar. Sverige lever idag inte upp till de minimikrav för skydd av anställningstryggheten som gäller inom EU.

- Generellt brukar ju EU dra åt andra hållet, och pressa på oss lagstiftning som inskränker löntagarnas trygghet. Att Sverige på den här punkten inte ens lever upp till det högst grundläggande skydd som gäller inom EU är därför minst sagt anmärkningsvärt, fortsätter Josefin Brink.

- Jag utgår nu ifrån att en kommande rödgrön regering kan enas om att införa en tydligare reglering av visstidsanställningarna. Det är en viktig fråga för framför allt ungas möjligheter att etablera sig i arbetslivet. Vi bör lösa våra arbetsrättsliga frågor här hemma och inte dra dem genom EU-maskineriet, avslutar Josefin Brink.

Inga kommentarer: