söndag, mars 07, 2010

Stoppa avisningarna av romer

Sverige är det land som tvångsavvisar flest romer till Kosovo. Nu hotas ca 300 romer av avvisningar till blyförgiftade områden i Kosovo och Serbien. Vänsterpartiet arrangerade därför i onsdags en träff i Sveriges riksdag med romer och företrädare för organisationer som arbetar med romska frågor samt de politiska partierna. Därefter ägde en demonstration rum utanför riksdagen.

- Jag anser att romer ska inte avvisas till blyförgiftade områden. Tomas Hammarberg som är Europarådets Kommissionär för mänskliga rättigheter, har varit där två gånger och har gjort den bedömningen, och jag delar den, säger Björn von Sydow, rapportör och bevakare av mänskliga rättigheter och demokrati i Kosovo för Europarådets parlamentariska församling.

- Det sätts inget människovärde på romerna, romska kvinnor som lever i de blyförgiftade områdena utför aborter på sig själva för att slippa missbildade barn, säger Soraya Post, vice ordförande för European Roma and Travellers Forum.

Med på mötet fanns också bland många andra Ingrid Schiöler från Rädda Barnen, Maria Leissner, ordförande för delegationen för romska frågor, Rosita Grönfors, ordförande för Romska och resande Kvinnoorganisationen och Lena Sanver från Länderkommittén för fd Jugoslavien.

- Våra barn förtjänar inte att leva så här, vi behandlas inte som människor, säger Ramazan Demiri, asylsökande rom och pekar på sina barn i salen.

Ett hundratal romer demonstrerade utanför riksdagen och lyssnade på bla Kalle Larsson, vänsterpartiets flyktingpolitiske talesperson.

- Vi har en migrationsminister som frånsäger sig allt ansvar för avvisningarna. När människor avvisas till ett land där de på grund av sin etnicitet tvingas bo i blyförgiftade läger måste man ta sitt ansvar och kräva förändring. Sverige är det land som avvisar flest asylsökande till Kosovo. Det är en skam och avvisningarna måste få ett stopp!

Inga kommentarer: